Londoni szakmai gyakorlat – 2. rész (2017.10.29. és 2017.11.11. között)

A komáromi Kereskedelmi és Szolgáltatóipari Szakközépiskola a Komáromi járás iskolái közül egyedüliként dicsekedhet azzal, hogy diákjai a szakmai gyakorlatot Londonban töltik. Az ERASMUS+ tervezet keretén belül a projektcsapat egy akciós tervet dolgozott ki, hogy a 2016-os és 2017-es tanévben diákjaink szakmai gyakorlatát minőségibbé tegyék. Így sikerült egy sikeres tervezetet megvalósítani: Külföldi szakmai tapasztalatszerzés a szakképzés javításának folyamatában; kulcsfontosságú művelete: Egyének oktatási mobilitása – Tanulók és a munkavállalók mobilitása a szakképzésben név alatt. Az iskolánk által  megszerzett támogatás 28 diáknak tette lehetővé, hogy felejthetetlen és tartalmas két hetet töltsenek London szívében található vállalatoknál és intézményekben. A projektben a kereskedelmi akadémia és a kereskedelmi és információs szolgáltatások – nemzetközi kereskedelmi kapcsolatok szakok 3. és 4. évfolyamának diákjai vettek részt. Az említett tanulmányi szakok végzőseinek abszolvensi profilja előre meghatározta azt a területet, ahol a tanulók szakmai gyakorlatukat végezhették. Hosszú mérlegelés és múltbeli tapasztalatok alapján az üzleti adminisztráció mellett döntöttünk.  Döntésünket befolyásolta az a tény is, hogy a Nyitrai kerületben megnövekedett a külföldi részvétellel rendelkező társaságok száma. Másik, nem kevésbé fontos tény volt az is, hogy a legtöbb vállalat számára a kommunikáció fő nyelve az angol. A projekttervezés szempontjából kulcsfontosságú nyelvi és szakmai készségek fejlesztése mellett figyelembe vettük a londoni vállalatok multikulturális munkakörnyezetét is. Hiszen hol máshol is tudnának diákjaink vállalati irodákban a világ különböző részeiből érkező, különböző vallást valló és talán a világ minden nyelvén beszélő munkatársakkal együtt dolgozni? Ez volt az a hely, ahol saját bőrükön tapasztalhatták és érthették meg a világ sokféleségét és sokszínűségét. Ugyanakkor megtanultak néhány fontos leckét az életből: tisztelni és tiszteletben tartani az embert.
Iskolánk nagyon örül annak is, hogy a rövid, Londonban töltött idő alatt több diákunk is kapott állásajánlatot. A partnerek különösen diákjaink tanulási szándékát és hajlandóságát, rugalmasságát és sokoldalúságát, az idegen nyelvi kommunikációs képességét és szakmai felkészültségét értékelték. Ez a projekt megmutatta nekünk azt az utat, amelyen a diákok képzésének továbbfejlesztése érdekében tovább szeretnénk haladni. Tisztában vagyunk azzal, hogy sok munka és nehéz akadály áll még előttünk. Másrészt a londoni szakmai gyakorlat megvalósította álmainkat és vágyainkat. Most már tudjuk, hogy törekvéseink megvalósíthatók, és ha nem minden tervünk sikerül is elsőre, fontos, hogy ne adjuk fel és menjünk tovább.
Diákjaink külföldi szakmai gyakorlatát az Erasmus+ tervezet 102-es kulcsfontosságú műveletének, A tanulók és munkavállalók mobilitása a szakképzésben tervezetből származó pénzügyi forrásoknak köszönhetően valósítottuk meg.

Mgr. Katarína Mészárosová 

illusztrációs kép: pixabay.com


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.