„Ezer gyönyörűt…” – József Attila emléknap

„Csak az olvassa versemet, ki ismer engem és szeret” (József Attila)

Halálának 80. évfordulóján a magyar irodalom költőóriására, József Attilára emlékeztünk a Rozsnyói Református Egyházközség Alapiskolájában. A megemlékezés részesei voltak a szilicei kisdiákok is.

Az emléknapra való felkészülés már szeptemberben elkezdődött. József Attila verseivel ismerkedtünk, emlékezetből is megtanultunk néhányat, kreatív-produktív módon, játékosan közelítettünk az alkotásokhoz s alkotójukhoz.
Olvastuk, hogy ismerjük verseit, s ha ismerjük, egyenes út vezet ahhoz, hogy szeressük. Az emléknap célja egybeesett a költő kívánságával, s most már úgy olvassuk a verseit, ahogyan megálmodta, hiszen megismertük és megszerettük az alkotójukat.

Az emléknap első részében iskolánk zenekara József Attila megzenésített verseit énekelte, majd a Curriculum vitae-ből hallottunk részleteket, végül minden osztály bemutatta a költő verseiből készült rövid műsorát.

A második részben kilenc csapatban – Gyöngy, Bársony, Csillag, Harmat, Selyem, Pillangó, Fátyol, Éjjel, Gyémánt – izgalmas, érdekfeszítő, kreativitást, leleményességet igénylő verselemzési feladatokat oldottunk a Soroló, Igéző, Versszakoló, Rímelő, Verselő, Kiegészítendő, Felismerő, Variáló nevet viselő állomásokon. Nem hiányzott a versek illusztrálása sem. Gyönyörű leporellót készítettünk az Altató című vershez.

A legtöbb pontszámot a Gyöngy és a Fátyol csapatok érték el, de mind a kilenc csapat győztese lett a játékos délelőttnek, hiszen tagjaik felszabadultan ismerkedtek, mormolták, lelkükben dédelgették, simogatták József Attila verseit, és megtapasztalták, hogy a költő óhaja: „Én szeretnék alkotni csodásat és Ezer gyönyörűt, szépet meg nagyot…” maradéktalanul teljesült.

Az emléknap kellemes színfoltját Zsapka Attila koncertje jelentette, aki megzenésített verseket, elsősorban József Attila verseit hozta el nekünk tarsolyában, s teremtett feledhetetlen hangulatot a lelkes, versszerető diákseregnek és pedagógusaiknak.

a IV. A osztály tanulói

fotó: Rozsnyói Református Egyházközség Alapiskolája FB


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .