A Pénzmágnes című verseny kolozsvári döntője

2017. november 29-én – a komáromi Selye János Gimnáziumot képviselve – részt vettem a Pénzmágnes című verseny döntőjén. A döntőt egy internetes válogatás előzte meg, ahol 228 versenyzőből az első húsz fő jutott tovább. Igazán boldog voltam, mikor értesültem a jó hírről. Folytattam a felkészülést, tökéletesítettem a tananyagot.

A versenyre november 28-án indultunk. Az utazás egy teljes napig tartott. A távolság nem túl sok (612 km), de az autópálya hiánya miatt az utazás a pihenőkkel együtt 10 órát vett igénybe. Természetesen nem egyedül mentem – a szüleim is elkísértek. A szállás és a napi háromszori étkezés biztosítva volt.

29-én délután zajlott a verseny, mely három részből állt. Az első rész 30 kérdést tartalmazott, abcd válaszlehetőséggel. Az első rész viszonylag egyszerű volt, hasonlított az internetes válogatóhoz, lexikális tudást igényelt. A második rész hat kidolgozandó feladatból állt. Itt elsősorban logikára és számolási képességre volt szükség. A harmadik rész szóbeli volt. A feladat szerint rendelkezésünkre állt egymillió euró, amit öt különböző befektetésbe lehetett helyezni. Ki kellett választani a megfelelőt, majd érvelni mellette. Minden egyes befektetésnek volt előnyös és kevésbe előnyös tulajdonsága. Jó beszédkészséget, határozott fellépést igényelt. Ez volt számomra a legélvezetesebb versenyrész, mert szeretek nyilvánosan szerepelni.
A húsz versenyzőből a hatodik helyezést sikerült megszereznem. Véleményem szerint a verseny teljes egészén kitűnően szerepeltem, ugyanakkor meg kell jegyeznem, hogy az erdélyi versenyzők előnyt élveztek, mert nekik a verseny témája többé-kevésbé iskolai tantárgy.

Kitűnően éreztem magam Kolozsváron. Hozzám hasonló gondolkodású embereket ismertem meg, a szabad időmben felfedeztem a szépséges belváros egy részét, és újabb tapasztalatot szereztem a nyilvános szereplésről.
Összességében elégedett vagyok a helyezésemmel. Köszönöm szépen a lehetőséget a Selye János Gimnáziumnak, szüleimnek, és Szabó Gábor tanár úrnak. A közeljövőben is szeretném megmérettetni magam hasonló versenyeken.

Takács Viktor Tamás (III.B)


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .