A nemzetiségi iskolákban magasabb lesz a normatív támogatás

A kormány jóváhagyta az oktatásügyi minisztériumban kidolgozott rendeletet, mely azoknak az alapiskoláknak a javadalmazási és fenntartási előírásait érinti, ahol a tanítás a nemzeti kisebbség nyelvén folyik, illetve a diákok valamely nemzeti kisebbség nyelvét tanulják. Az előírás több mint 30 000 diákot érint pozitívan.
A rendelet (a Szlovák Köztársaság Kormányának 630/2008. Tt. számú rendelete, amely rendelkezik az állami költségvetésből származó pénzeszközök elosztásáról az iskolák és oktatásügyi létesítmények számára) célja, hogy növelje a bérek illetve az alapiskolai oktatási-nevelési folyamatok normatíváit. A javaslat abból indul ki, hogy a nemzetiségi iskolákban összetettebbek a személyi és üzemeltetési kérdések, mint a szlovák tanítási nyelvű iskolákban.
A gyakorlatban ez többek között azt jelenti, hogy a nem szlovák tanítási nyelvű alapiskolák számára magasabb, 113 százalékos lesz a bérek, illetve az alapiskolai oktatási-nevelési folyamatok egy főre eső normatív támogatása.
Ezzel együtt egy új normatív juttatást is bevezetnek azon tanulók után, akik az alapiskolákban a nemzeti kisebbség nyelvének kerettanterve alapján tanulják a nemzeti kisebbség nyelvét. Ez a támogatás a jövőben 104 %-os lesz, és a ruszin, a roma, az ukrán, az orosz, a német és a horvát nyelvet is oktató iskolákat érinti. A rendelet, melynek megváltoztatását a Híd kezdeményezte, 2018. január 1-től lép hatályba.

illusztrációs kép: pixabay.com


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.