Peternai Zsuzsanna: Az eTwinning program (2. rész)

Az eTwinningről szóló cikksorozatunk első részében magáról a programról írtunk, annak előnyeiről, a szervezetről, arról, hogy ki vehet részt benne, miért érdemes bekapcsolódni, a részvétel feltételeiről és különféle díjakról. Illetve egy pontban megemlítettünk, hogyan is lehet belekezdeni a programba. Ebben a cikkben bővebben kifejtjük, kitől is kaphat a pedagógus segítséget, és hogyan lehet elkezdeni az ismerkedést az eTwinninggel.

Egy kis ismétlés
Az eTwinning program európai iskolák Információs és Kommunikációs Technológiák segítségével folytatott együttműködési tevékenységeit támogatja azáltal, hogy technikai, pedagógiai és módszertani segítséget, eszközöket és szolgáltatásokat nyújt a regisztrált intézményeknek, pedagógusoknak. Olyan felületet biztosít a résztvevő európai országokban működő iskolák munkatársai (tanárok, igazgatók, könyvtárosok stb.) számára, ahol átélhetik, milyen Európa legérdekesebb és legnagyobb oktatási közösségének a tagja lenni.
Az Európai Bizottság 2005-ben indította a programot, 2007 és 2013 között pedig az Egész életen át tartó tanulás program részeként működött. 2014-től Erasmus+ néven új program indult, melynek része a megújult eTwinning program és a Nagyköveti hálózat is. A nagykövetek támogatják a regisztrált közoktatási intézmények és a regisztrált pedagógusok munkáját, illetve segítő kezet nyújtanak az eTwinning projektek elindításához. Bármiféle gonddal, kérdéssel tehát az eTwinning nagykövetekhez lehet fordulni, akik elérhetősége fel van tüntetve a honlapon: www.etwinning.sk/index.php/ambasadori.

Kezdetek
A honlapon való regisztráció után a pedagógusok rendelkezésére áll személyes munkafelületük, melyről indulva az eTwinning minden szolgáltatását elérhetik. Profiljuk szerkesztésénél lehetőségük van megadni magukról azokat az információkat, melyek segíthetik a kapcsolatok kialakítását, projektpartnerek megtalálását. Amikor a felhasználók belépnek a személyes eTwinning-munkafelületükre, biztosak lehetnek benne, hogy több ezer kollégával találkozhatnak Európa sok országából, akik hozzájuk hasonlóan lelkesek, és akiknek köszönhetően szélesíthetik látókörüket. A személyes munkafelület szakmai fejlődést szolgáló oldal is egyben, továbbá a Központi Szolgáltatópont (CSS), illetve a Nemzeti Szolgáltatópontok (NSS) által közzétett különböző információk és értesítések helye is. Az ismeretek megosztásához az oktatási segédanyagokhoz kapcsolódó szolgáltatások elérését, gyors és kötetlen kommunikációs lehetőségeket egyaránt biztosít. Olyan felület, amelyet Európa minden pedagógusa felkereshet, hogy találkozhasson kollégáival, megoszthassa velük gondolatait és ötleteit.

A Profil oldal a személyes bemutatkozás tere. Az itt szereplő szöveges, képes információk azok, amelyeket először megtekinthet minden érdeklődő pedagóguskolléga. Szerkesztése az első lépés saját magunk bemutatására, mely a kapcsolatteremtés alapját képezheti. Fontos tehát, hogy milyen adatokat adunk meg itt. A profil oldalon egyrészt saját magunkat mutathatjuk be, személyes adataink, érdeklődési körünk, projekttémáink megadásával, másrészt iskolánk bemutatására is itt van lehetőség. Érdemes tehát átgondolni, milyen adatokat, képeket töltünk fel. A sokoldalú bemutatkozás, munkánk, eredményeink részleteinek ismertetése pozitív hatású lehet későbbi partnerkapcsolatok létrejöttében. Ezeket az információkat bármikor tudjuk a jövőben szerkeszteni vagy módosítani.
A partnerkeresés, a projektindítás, a nemzetközi projektek támogatása az eTwinning portál fő profilja. Így a partnerkereső és kommunikációs eszközök nagy jelentőséggel bírnak. A személyes munkafelületről érhető el a kereső, melynek segítségével kereshetünk a regisztrált felhasználók között, és azonnal kapcsolatot is kezdeményezhetünk. (…)

A teljes cikk a Katedra folyóirat XXV/2. (októberi) számában jelent meg.

kép: pixabay.com


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.