Tehetségek: A felbári Harmatcseppek csillogása

Minden a 2016/2017-es tanév elején kezdődött, amikor beneveztünk a Katedra Alsó Tagozatos Versenybe. Három negyedikes kislánnyal láttam hozzá a munkához. A Harmatcseppek csapat tagjai – Kucsera Csenge, Nagy Rebeka, Kis Virág – lelkesen olvasták a meséket és oldották a feladatokat. Elmerültünk a beszélő rókák, királylányok, kiskondások világában. Magával ragadott minket a népmesék semmihez nem hasonlítható varázslata. Csenge és Rebeka a mesék szeretetét azzal is bizonyította, hogy párhuzamosan készültek fel a 7mérföldes csizmában 7hét határon mesevetélkedőre is. A mesevetélkedőn a Kristálygyöngyök nevet választották – mindig kell valami csillogás.
Télen még senki sem gondolkodott el azon, hogy mi is lesz tavasszal. Az országos döntőkbe való bejutás elérhetetlennek tűnt. A mesék folyamatosan gyűltek, feldolgoztunk, kutattunk, kreatívan válaszoltunk. A gyerekek sokat fejődtek a feladatmegoldások során, sok ismerethez jutottak, megtanultak információkat kikeresni, értelmezni, bővült a szókincsük, magabiztosabbak lettek. A sok munka eredménye az lett, hogy mindkét versenyben bejutottak a döntőbe. A siker szinte szárnyakat adott a kis csapatnak. Lázasan készültünk fel a két megmérettetésre. Az érdekesség az volt, hogy a versenyek két egymást követő napon kerültek megrendezésre. Ez a mese melyik versenyhez is tartozik? – talán ez a kérdés merült fel legtöbbször. A lányok nem találgattak, pontosan tudták.
A vásárúti 7mérföldes országos döntőn a mesébe illő hetedik helyet szerezte meg a felbári csapat. Másnap pedig már Dunaszerdahelyen keresgéltük a Katedra országos döntőjének helyszínét. Virág volt a friss erő, de a másik két lány is új lendületet kapott az előző napi szép eredménytől. Természetesen bármilyen eredménnyel büszkén tértünk volna haza, hiszen kimerítő hét állt mögöttünk. A gyerekek tényleg mindent megtettek, hogy eredményesen szerepeljenek. Barátságos hangulatú, jól szervezett verseny résztvevői lehettünk. A pár perces kezdeti eligazítás során Radványi Adél tanító néni kedvessége és nyugalma mindenkire pozitívan hatott. Kicsit féltettem versenyzőimet a kudarctól, de nem kellett. Harmatcseppjeim magabiztosan vették az akadályt. Megnyerték a versenyt. A Batthyány-Strattmann László Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola a dobogó legfelsőbb fokára került. Nagyon büszke voltam, hogy én készíthettem fel ezt a csapatot.
De nemcsak a kézzelfogható nyeremény volt a jutalmuk. Elmerülhettek a népmesék kemény, de igazságos világában, ahol a jó mindig győz, a rossz pedig elbukik, ahol a szép és igaz mindig a felszínre tör, ahol az igazi erőfeszítésnek, odaadó munkának mindig van gyümölcse.
Köszönjük a lehetőséget a Katedra folyóiratnak. Teret adott a felbári Harmatcseppeknek, akik néha Kristálygyöngyök is, hogy bizonyíthassák tudásukat, rátermettségüket.

Kucsera Csenge – Okos, kitartó, makacs, állandó kétkedésével mindig a pontosabb megoldás felé irányítja a csapatot. Igazán sokoldalú kislány. Mazsorettcsoportban táncol. Tehetségesen rajzol, néha verset is ír. A budapesti Csodaceruza – irodalmi és művészeti magazin Volt egyszer egy kis sün rajzpályázatának különdíjasa lett.
Kicsi kora óta imádja a lovakat, az íjászkodásban is jártas. Szabadidejében szívesen olvas. Már második alkalommal vett részt a 7mérföldes csizmában 7hét határon mesevetélkedő országos döntőjén. Kultúrműsoraink állandó szereplője, egy kis versmondásra mindig kapható. Igényes a munkájára, de másoktól is elvárja a hasonló hozzáállást.

Nagy Rebeka – Higgadt, pontos, precíz, tudása biztos. Az esetleges vitákat a csapaton belül kompromisszumos megoldással zárja. A csapat legolvasottabb tagja. Egyik mese sem volt ismeretlen a számára. A rengeteg iskolai feladat, és a két verseny mellett mindig akadt ideje az olvasásra. Érdekli a zene, zongorázni tanul. A képzőművészetben is jeleskedik, szintén értékelték a munkáját a Csodaceruza rajzpályázatán. Segítőkész, udvarias kislány. Minden feladatot mosolyogva fogad és végez is el. A versenyre való felkészülést szinte kitüntetésként élte meg, és ehhez méltón állt a feladathoz.

Kis Virág – Csendes, türelmes, lelkiismeretes. Ez volt az első komolyabb megmérettetés, amin részt vett. Igazi titkos fegyvernek bizonyult a verseny folyamán. Az olvasás a kedvenc időtöltései közé tartozik. Szeret táncolni és emberek között lenni. A csallóköznádasdi mazsorettcsoport oszlopos tagja. Aktív résztvevője az önkéntes gyermek tűzoltócsapatnak. Hihetetlen nyugalma a legnagyobb stresszhelyzetekben szinte fertőző.


Harmatcsepp 🙂

Megjelent a Katedra folyóirat XXV/3. (novemberi) számában


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.