Olimpia és angol nyelvi projektek a Selye János Gimnáziumban

A komáromi Selye János Gimnáziumban évről-évre támogatjuk a tehetséges diákokat és fejlesztjük nyelvi készségeiket. Iskolánk minden évben bekapcsolódik az angol nyelvi olimpiász versengéseibe. Ezt a versenyt a Szlovák Köztársaság Oktatásügyi, Tudományos, Kutatási és Sport Minisztériuma hirdeti meg. A versenyt szakmailag az Angol nyelvi olimpiász szlovákiai bizottsága (SKOA) garantálja, együttműködve az Angoltanárok szlovákiai társulásával (SAUA), a pozsonyi székhelyű Brit Tanáccsal és az Amerikai Egyesült Államok Nagykövetségével. Minden kategóriából az iskolai forduló győztese kerül tovább a járási szintű megmérettetésre, ahonnan újra csak a győztes vehet részt a kerületi fordulón, majd ugyanez a szabály érvényesül az országos versenyre történő továbbjutás kapcsán is.
Iskolánkon az angol olimpiász háziversenyét november végén tartottuk több tucatnyi diák bekapcsolódásával. Nemcsak az írásbeli teszt döntött a nyertesről, hanem annak szóbeli megnyilvánulása is. Először egy váratlan helyzetre kellett tudni reagálni, aztán egy vizuális inger alapján spontán elmondani egy történetet. A diákok négy kategóriában mérték össze képességeiket. Az 1A kategóriában a prímós és szekundós, ill. az alapiskola 5-7.osztályos diákjai, az 1B kategóriában a terciós és kvartós, ill. az alapiskolák 8-9. osztályos diákjai, a 2A kategóriában a középiskola 1-2.évfolyama, míg a 2B kategóriában a 3-4.évfolyamosok versenyeztek.
A kategória-győztesek tovább kerültek a januárban megrendezett járási fordulóba, ahol kitűnően képviselték az iskolát. Boros Milán (Szekundó, 1A kat.) a 4. helyen végzett, Kucsora Vivien (Kvartó, 1B kat.) az 1. helyet szerezte meg, Kollárovics Zsófia (I.A, 2A kat.) 2. helyezett, míg Bánki Bence (IV.A, 2B kat.) 1. lett.
Kucsora Vivien és Bánki Bence jutottak be az angol nyelvi olimpia kerületi fordulójába, amely 2018. február 14-én Nyitrán kerül megrendezésre. Győzelmüknek őszintén örülünk, mindkettőjüknek szívből gratulálunk, a kerületi versenyhez pedig sok sikert kívánunk!

Az olimpiával viszont nem ér véget a Selye János Gimnázium angol nyelvvel kapcsolatos tevékenysége. Iskolánk további projektekben is részt vesz.
Bekapcsolódtunk a Best in English online nemzetközi versenybe, amelyről egy másik cikkben már részletesen szóltunk. Iskolánk 29 ország 750 iskolája közül az 55. helyezést érte el.

Február 6-án fogadtuk intézményünkben Adam Sterling-et, az Amerikai Egyesült Államok szlovákiai nagykövetét, aki a nemzetek, nemzetiségek közti toleranciáról tartott diákjainknak előadást.

Az Angol nap tavasszal kerül megrendezésre, melyre meghívtuk a prágai illetőségű The Bear Educational Theatre színházi társulatot. A színészek interaktív oktató jellegű előadásokkal és alkotóműhelyekkel hozzák közelebb az angol nyelvet a diákokhoz.

Diákjaink hagyományszerűen készülnek az angol nyelvű BIMUN – Nemzetközi Modell ENSZ Konferenciára, amit a budapesti Eötvös József Gimnázium szervez immár 8. alkalommal. A konferencián résztvevő diákok az ENSZ különböző bizottságaiban zajló tárgyalásokat utánozzák. Ezek a bizottságok leggyakrabban a Biztonsági Tanács, a Gazdasági-Szociális Tanács, a Nemzetközi Biztonság és Leszerelés Tanácsa, a Környezetvédelmi Program, az Egészségügyi Világszervezet, a Nemzetközi Atomenergiai Ügynökség, az Emberjogi Tanács és természetesen az ENSZ Közgyűlése. A konferenciára történő felkészülés nemcsak nyelvileg, de ismeretileg is igényes, mert a diákoknak azon ország politikai és diplomáciai álláspontját kell ismertetniük angolul, amelyiket képviselik. A résztvevők nemzetközi közegben tárgyalnak, alkudoznak, az adott országukat pedig élethűen képviselik. Feltétel továbbá a megfelelő szakzsargon és a hivatalos dress code – öltözködési szabályok betartása. A küldöttségek figyelemmel kísérik a nemzetközi kapcsolatok aktuális alakulását és benne saját országuk reális pozícióját. A konferencia nagy kihívást jelent a diákoknak, mivel vitába kell bocsátkozniuk ahhoz, hogy keresztülvigyék az véleményüket. Általános áttekintéssel kell rendelkezniük nemcsak az általuk képviselt országról, hanem a világpolitikai helyzetről is.

Iskolánk következő hagyományos projektje az angliai tanulmányút. 2018. június 29. és július 6. között diákjaink London, Gosport, Dover és Portsmouth nevezetességeit tekintik meg, meglátogatják Párizst is és kirándulásuk utolsó napját a csodás Disneyland-ben töltik.

A fentiekből nyilvánvaló, hogy a Selye János Gimnázium a tehetségek gondozásán kívül figyelmet fordít minden fejlődni és tudását elmélyíteni vágyó diákra is, hiszen az iskolai év számos történése erre megfelelő teret biztosít.

Hevesi Petruf Alena, Vlahy Anita


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.