Az Így látom én a kitelepítést esszéíró verseny kiértékelése

A Katedra folyóirat Így látom én a kitelepítést címmel ősszel esszéíró pályázatot hirdetett meg az alapiskolák felső tagozatos tanulói számára, melyre tizennégy pályázat érkezett be. Minden pályázati anyag, esszé megfelelt a felhívás kritériumainak, melyeket négytagú zsűri – doc. Simon Attila, PhD, a Selye János Egyetem Történelem Tanszékének tanszékvezetője, a Fórum Kisebbségkutató Intézet ügyvezető igazgatója; Mgr. Angyal László, PhD, a Katedra Történelemverseny szervezője, történelemtanár; Mgr. Presinszky Ágnes, a Katedra Történelemverseny volt gesztora, történelemtanár; Mgr. Tóth Tibor, a Katedra Földrajzverseny szervezője, történelemtanár – egymástól függetlenül bírált el.

A beérkező pályamunkák nagyfokú felkészültségről, alaposságról, utánajárásról tanúskodnak. Az értékelésnél több szempontot vettünk figyelembe. Egyrészt, hogy megfelelt-e az adott pályamunka az esszé mint műfaj követelményeinek, az irodalmi, stilisztikai, nem utolsó sorban nyelvhelyességi szabályoknak. Értékeltük őket tartalmi és történelmi összefüggésük alapján, de nagyon jelentősen befolyásolta döntésünket, hogy érzelmi szinten mennyire hat ránk az adott esszé mint befogadókra, tanárokra, szakemberekre. Örömmel nyugtázhatjuk, hogy a pályamunkákat beadó tanulók között nagyon sok ígéretes tehetség található, kis odafigyeléssel, támogatással, buzdítással a jövőben nagy sikereket érhetnek el hasonló területeken. Ennek tükrében szeretnénk megköszönni a felkészítőknek, azoknak a pedagógusoknak, történelemtanároknak az áldozatos munkáját, akik segítő kezet, egyengetést, tanácsokat adtak a gyerekeknek. Szakszerű tanácsaiknak köszönhetően példás fogalmazások születhettek, és ezért is biztatunk mindenkit, hogy bátran vegyenek részt hasonló pályázatokban a jövőben is, akár a Katedra folyóirat által meghirdetettekben.

Mivel fiatal korosztályról van szó, ennél fogva a pályázók nem tapasztalhatták meg a kitelepítés borzalmait, így szakirodalomhoz fordultak munkájuk kidolgozása kapcsán. Sokan viszont – nagy örömünkre – nagyszüleik, rokonaik, hozzátartozóik, ismerőseik elbeszélése alapján vetették bele magukat a munkába. A megemlékezés mellett az is fő célja volt a pályázati kiírásnak, hogy a kitelepítés szomorú eseményét átélő személyek saját tapasztalataikat, emlékeiket, érzéseiket átadják utódaiknak, hogy azok tanuljanak, okuljanak belőlük, így próbálják elkerülni a történelem szükségtelen megismétlődését.

Az esszéket olvasva mély megrendülés, borzongás lett úrrá rajtunk, de szerencsére sok esetben a történetek végső kicsengése pozitív töltésű volt. Megerősítette bennünk, zsűritagokban is, hogy a fiatal nemzedéknek fontos az identitásának megőrzése, hogy tud okulni a történelem szörnyűséges mozzanataiból, mi több, igyekszik tenni ellene, hogy elkerülje az ilyen és ehhez hasonló szörnyűségek megismétlődését, bekövetkezését.

A zsűri tagjai egymástól függetlenül olvasták a beérkező pályamunkákat, kódokkal ellátott, névtelenségbe burkolózott esszék értékelésén dolgoztak, viszont a végső elszámolásnál a döntés teljesen egybecsengő volt. Ennek megfelelően a következő sorrendet sikerült felállítanunk (a 3. helyezésre két diákot is kiválasztottunk):

1. hely: Kunc Bianka, Deáki Alapiskola; felkészítő tanár: Mgr. Šóšik Tímea
2. hely: Molnár Frigyes, Móricz Zsigmond Alapiskola és Óvoda, Diósförgepatony; felkészítő pedagógus: Mgr. Orisko Éva
3. hely: Palcsó Vivien Dorka, Tompa Mihály Alapiskola, Rimaszombat; felkészítő: Arany Nikolett
3. hely: Tóth Ákos, Corvin Mátyás Alapiskola, Gúta; felkészítő: Bese László

Az esszéket beküldött tanulók névsora csak a bírálati munkát befejezően derült ki. Az esszéíró versenybe a díjazottakon kívül a következő versenyzők kapcsolódtak be: Bús Máté, Tallósi Alapiskola, felkészítő: Horváth Diana; Čahák Vivien, Tallósi Alapiskola, felkészítő: Horváth Diana; Tonkó Vivien, Tallósi Alapiskola, felkészítő: Horváth Diana; Liptai Jázmin, Farkasdi Alapiskola és Óvoda, felkészítő: Pásztor Judit; Seres Karolina, Farkasdi Alapiskola és Óvoda, felkészítő: Pásztor Judit; Mezei Ádám, Móricz Zsigmond Alapiskola és Óvoda, Diósförgepatony, felkészítő pedagógus: Orisko Éva; Nagy Ádám, Corvin Mátyás Alapiskola, Gúta, felkészítő: Bese László; Bartal Carmen, Kürti Alapiskola, felkészítő: Pócs Krisztina; Pócs Alexandra, Kürti Alapiskola, felkészítő: Pócs Krisztina; Zsákovics Sára Erika, Vámbéry Ármin Alapiskola, Dunaszerdahely, felkészítő: Ozorák Erika.

A díjazottak esszéit a Katedra februári és márciusi számában, valamint a www.katedra.sk oldalon tesszük közzé. A nyertes tanulóknak és felkészítő tanáraiknak szívből gratulálunk!

Az esszéíró verseny zsűrije


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.