Vámbéry Ármin Földrajzverseny – meghívás a döntőre

Tisztelt Kollégák, Kedves Versenyzők!

A Vámbéry Ármin Földrajzverseny első része, a levelező verseny, véget ért az ötödik forduló megoldásainak beküldésével.

Az idei versenyidőszak ideje alatt fordulónként az ötből egy kérdést Felvidék területének szenteltünk.
Földrajzverseny lévén elengedhetetlennek és nagyon fontosnak tartom, hogy a feladatok térképeket tartalmazzanak, akár feladatként, akár megoldásként. A versenyző diákoknak tudniuk kell beazonosítani időben és térben azt a térséget, amelyről a verseny szól – Vámbéry Ármin élete és munkássága mellett. Az idei évben is, a tavalyihoz hasonlóan, megoldásként több térképet is kellett a versenyző csapatoknak elkészíteniük, amit kimagasló színvonalon oldottak meg. Vámbéry Ármin életrajzával és a Kelettel kapcsolatos kérdések sok olvasást, esetenként kutatást is igényeltek mind a versenyzők, mind pedig a felkészítők részéről. Az idei évben Bokhara területe és történelme volt a téma, ami kissé nehézkesebb terep volt nemcsak a versenyzők, de a kérdések összeállítása szempontjából is. A Bokharai kánság vagy emírség területe Ázsia belső térségeihez tartozik, ami viszonylag ismeretlen, elfeledett, de varázslatos területe a Földnek. Fontosnak éreztem összehasonlítani a Vámbéry korabeli keletet a maival, hogy a diákok jobban megértsék a kultúrájukat, életmódjukat, így a modern keleti világgal kapcsolatos kérdések is bekerültek a versenybe. A feladatok értékelésénél plusz ponttal értékeltem az alaposságot, a frappáns fogalmazást vagy az ötletes meglátásokat. A térképek elbírálásánál két alapvető szempontot vettem figyelembe. Az első tulajdonképpen az, amire a kérdésben rákérdeztem, tehát, hogy tartalmilag megfelelt-e a csapat válasza. A másik szempont sokkal szubjektívebb volt, hiszen a térképészeti elemek mellett a pontos kivitelezés, a színezés, a minőség is döntő fontosságú volt. A Vámbéry Ármin Földrajzverseny nem egy klasszikus földrajzverseny. Névadójához híven sok újdonságot fedez fel a versenyző, rengeteg ismerettel gyarapodik tudása, számtalan témakörben végez kutatásokat. A döntőbe csak a legalaposabbak, a legrátermettebb versenyzőkből összeállított csapatok jutnak be.

A levelező fordulók megoldásával azonban nem ért véget a feladatok sora, hiszen a döntőre való felkészülés még csak most következik. A döntő feladatai tartalmazni fogják Vámbéry Ármin részletes életrajzát, az utazásait és munkásságát. A feladatok között helyet kap Felvidék és a Kelet térképe is.

A Vámbéry Ármin Földrajzverseny döntőjére időpontváltozás miatt 2018. április 6-án kerül sor Dunaszerdahelyen, a Vámbéry Ármin Alapiskola épületében. A részletes meghívót a Katedra folyóirat szerkesztősége küldi a továbbjutó csapatoknak. A levelező versenyt követően a tíz továbbjutó csapat a következő: Föcisták, A karaván, Kis felfedezők, Bartókosok, Komáromi dervisek, Ármin és a mókusok, Gekkósok, Udvardi No Name, ÁBB csapat, Felvidék lányai.

A döntőhöz minden továbbjutó csapatnak sikeres és élményteli felkészülést kívánok a magam és az egész szerkesztőség nevében. A többi csapatnak köszönöm a szorgalmat, az odaadó munkát és felkészülést, sok sikert kívánok mind a diákoknak, mind pedig a felkészítő tanároknak a további munkához és tanulmányokhoz, valamint a következő tanévben nagy szeretettel várom a versenybe való jelentkezésüket a személyes találkozás reményében.

Mgr. Tóth Tibor


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.