A 50. Irinyi János Országos Középiskolai Kémiaverseny szlovákiai fordulója a Selye János Gimnáziumban

A komáromi Selye János Gimnázium a Magyar Kémikusok Egyesületének Kémiatanári Szakosztálya segítségével a Felvidéken tizenhetedik alkalommal a 2017/2018-as tanévre is meghirdette a magyarországi Irinyi János Országos Középiskolai Kémiaversenyt.
Az elméleti verseny anyaga az általános iskolában és a középfokú iskolákban tanult kémia, kategóriánként értelmezve. Az elméleti tudás kiterjed az alkalmazott és a környezeti kémiára, valamint a kémia történetének magyar vonatkozásaira. A gyakorlati versenyen a térfogatos elemzésben kell jártasságot bizonyítani. Az első forduló iskolai írásbeliből, a második forduló (szlovákiai döntő) írásbeliből és gyakorlatból, a harmadik – országos – forduló Szegeden írásbeliből és gyakorlatból áll.
Az I. kategóriába a gimnáziumok első évfolyamának tanulói, a II. kategóriába a gimnáziumok második évfolyamának tanulói, a III. kategóriába a szakközépiskolák első és második évfolyamának diákjai tartoznak.

Hétfőn, 2018. március 12-én 9-től 13 óráig a Selye János Gimnáziumban zajlott a szlovákiai forduló, amelybe 15 diák kapcsolódott be. Gimnáziumunkon kívül kategóriánként két-két diák vett részt a pozsonyi Magyar Tannyelvű Gimnáziumból és a dunaszerdahelyi Vámbéry Ármin Gimnáziumból. 2018. április 13-tól 15-ig zajlik majd az országos forduló Szegeden, ahol szintén két-két diák, a kategóriák első két helyezettje képviseli Szlovákiát:
I. kategória: 1. Lukovics György – Selye János Gimnázium Komárom
2. Jókai Leila – Vámbéry Ármin Gimnázium Dunaszerdahely
II. kategória 1. Szalai Péter – Vámbéry Ármin Gimnázium Dunaszerdahely
2. Gyurkovics Gergő – Duna Utcai Gimnázium Pozsony
A győzteseknek gratulálunk, és sok sikert kívánunk a magyarországi döntőben!

PaedDr. Králik Zsuzsanna


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.