A szlovák nyelv oktatása a magyar tannyelvű óvodákban – nagyölvedi találkozó

Nagyölved község a Lévai járás csücskében fekszik. Az igényesen felújított óvodát és az iskolát hozzá illő, rendezett park veszi körül. Ebben a páratlan környezetben gyűltek össze a zselízi és a párkányi körzet óvónői a “Szlovák nyelv oktatása a magyar tannyelvű óvodákban” témában.

Akik régebb óta a szakmában dolgoznak, emlékeznek arra, hányszor és hányféleképp írtuk az előkészületeket és a terveket, és hányszor írtuk át. “Így jobb” mondogattuk, aztán átképzéseken vettünk részt, de közben eltelt sok-sok év! Ismét téma a szlovák nyelv oktatása, tanítása. Kétségtelen, hogy sokkal több lehetőség, információ, segédanyag jut el az óvónőkhöz az internet által. A választási lehetőségek bővülésével a felelősség is bővült. Vajon melyik a helyes út?

Visszakanyarodva a történtekhez, 2018. február 13-án 30 óvónő találkozott Nagyölveden. Mi, a vendéglátók, sokat izgultunk, vajon minden rendben lesz-e? Meghívott előadóink, Pál Melinda és Markovics Tímea, a Comenius Pedagógiai Intézet munkatársai elmondták tapasztalataikat, igyekeztek irányt mutatni hallgatóságuk számára. Ne csak megszokásból tegyük a dolgunkat! Az előadás anyagát projektor tette még látványosabbá. Úgy váltunk el, hogy legközelebb az óvodai zenei nevelés témájában találkozunk újra.

Szóljunk néhány szót a gyakorlatról
Az óvónők egy csoportja egész nap beszél mindkét nyelven, mert a csoportban magyarul nem tudó gyerekek is vannak. Így gyorsabban megtanulnak kommunikálni a gyerekek, mert mindkét nyelvet együtt hallják. Egy másik csoport egy-egy bábuhoz köti a foglalkozást. A bábu nem tud magyarul, a gyerekeknek kell szlovákul beszélni vele. E tevékenység a napi programban külön részt képez. Melyik a jobb megoldás? Vagy mindig az adott helyzet dönti el? Esetleg egy harmadik variáció?
Kedves kolléganők, vitázzunk! Írjátok meg tapasztalataitokat, véleményeteket a Katedra hasábjain!

Írásaitokat várva tisztelettel: Mácsadi Erika, a nagyölvedi óvoda óvónője

illusztrációs kép: pixabay.com


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.