A Katedra Társaság és Alapítvány, valamint a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége vezetőségének közös nyilatkozata

2018. március 26-án, Dunaszerdahelyen találkozóra került sor a Katedra Társaság és Alapítvány, valamint a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége között, melyet a két szervezet részéről Jókai Tibor (SZMPSZ) és Pintes Gábor (Katedra) vezetett. A találkozón az SZMPSZ Comenius Pedagógiai Intézetét (CPI) Fodor Attila igazgató képviselte. A tárgyaló felek kinyilvánították felelősségüket és szándékukat a szlovákiai magyar oktatásügy minőségének előmozdítása tekintetében. Ennek a gyakorlatban történő megvalósulása érdekében a fenti szervezetek vezetősége a következőkben egyezett meg:
1. A Katedra Társaság és Alapítvány, valamint a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége stratégiai partnerként tekint egymásra, ezért a hazai oktatásügyet érintő minden meghatározó kérdésben közösen kívánnak fellépni (közös javaslatok kidolgozása és benyújtása, ill. véleményezése).
2. A Katedra Társaság és Alapítvány, valamint a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége kinyilvánította kölcsönös támogatását a másik fél által szervezett rendezvények tekintetében (a rendezvényeken történő aktív részvétellel, azok népszerűsítése által).
3. A Katedra Társaság és Alapítvány, valamint a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége prioritásként kezeli az oktatásügyben szükségszerű korszerűsítés és innováció elméleti és gyakorlati szempontú kidolgozását, és ezeknek a praxisba való fokozatos bevezetését, átültetését. Ennek érdekében a tárgyaló felek által konkrét téma- és munkacsoport létrehozására irányuló javaslatok megfogalmazására, azok konzultálására kerül sor, melyek elengedhetetlen feltételei a fent említett célkitűzések középtávú megvalósításának.
4. A Katedra Társaság és Alapítvány, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége, valamint a Comenius Pedagógiai Intézet vezetősége megegyezett abban, hogy minden naptári év végén személyes találkozón értékeli ki és vitatja meg a tervezett, ill. megvalósult együttműködés eredményeit, valamint a jövőben tervezett aktivitások lehetőségeit és konkrétumait.
5. A Katedra Társaság és Alapítvány, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége, valamint a Comenius Pedagógiai Intézet egyöntetűen megállapodott a jövőbeni kölcsönös tiszteleten és elfogadáson alapuló együttműködésben.

Dunaszerdahely, 2018. március 26.

illusztrációs kép: pixabay.com


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.