A XVII. VOX HUMANA, a komáromi énekkarok fesztiválja elé

„Az emberi hang a mindenkinek hozzáférhető, ingyenes és mégis legszebb hangszer…”
(Kodály Zoltán)

A VOX HUMANA a komáromi énekkarok tavaszi baráti találkozója, amely a kezdetek óta hármas „vetésforgóban” – alsó tagozatos-kicsinyek, felső tagozatos-nagyok és felnőttek kórusai – kerül évente megrendezésre.
Az idei, a 17. évfolyamon a kicsinyek kórusai: az Eötvös Utcai Alapiskola – Polák Lídia, a Határőr Utcai Alapiskola Škovránok (Pacsirta) énekkara – Alžbeta Kolláriková, a Jókai Mór Alapiskola – Pfeiferlik Annamária, a Komenský Utcai Alapiskola – Margarétky (Margaréták) – Viera Harmatová, a Marianum Egyházi Iskolaközpont Schola Mariana Kicsinyek Kórusa – Orsovics Yvette vezetésével kapnak lehetőséget tevékenységük bemutatására, baráti találkozásra.
Vendégfellépők: a Pápai Erkel Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola Kórusa – karvezető Szita Gabriella, a Klapka György Férfi Dalkör – Bitter István vezetésével, a helyi Művészeti Alapiskola növendékzenekara – az iskola hegedűtanára, Kulin Eduard vezetésével, a komáromi Vmk és a Jókai Mór Alapiskola Gyermekkara – karvezető Juhász Mónika, a Selye János Gimnázium, valamint a komáromi Vmk és a Jókai Mór Alapiskola GAUDIUM vegyes kara és hangszeres kamaraegyüttese – Stirber Lajos vezetésével.
Mint azt a kezdetektől hangsúlyozzuk, a VOX HUMANA rendezvény fő célja: maga a találkozás, a barátkozás – az egymást lélekben erősítés. Mindenek mellett már hagyománnyá vált, hogy a rendezvény egyben főhajtás is a felvidéki zenei élet, a kórusmozgalom egykori fáklyavivői előtt. Az idén – születésének 110. évfordulója alkalmából Schleicher Lászlóra, a kiváló zenepedagógusra, karnagyra, zeneszerzőre, valamint – születésének 90. évfordulóján Ág Tiborra, a jeles népdalgyűjtőre, népzenekutatóra, karnagy-pedagógusra emlékezünk.
De a VOX HUMNA az énekes generációk találkozója is; a hangverseny záróakkordja minden alkalommal az egyesített énekkarok – az idén mintegy 200 tagú kórus – és a közönség közös éneklése lesz, a helyi zeneiskola növendékzenekarának kíséretével.
Koncsol László, József Attila-díjas költőnk Biztató c. versében írja: „A szó: Anyád, otthonod, nemzeted./ A dallam a mindenség, s az emberiség:/ Ez együtt egyben az ének./ Dalolj hát.” Kodály Zoltán „üzeneteinek” egyike pedig így szól: „Az ének szebbé teszi az életet, az éneklők másokét is.”
A XVII. VOX HUMANA szereplői és szervezői – a Komáromi Városi Művelődési Központ, a Jókai Mór Alapiskola, a Gaudium Polgári Társaság – 2018. április 13-án (pénteken) tisztelettel és szeretettel várják a gyermekeket szerető, a kórusmuzsikát kedvelő közönséget a Komáromi Városi Művelődési Központban 17.00 órai kezdettel megrendezésre kerülő tavaszi hangversenyükre.
Stirber Lajos


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .