Pedagógustalálkozó: Fibi Sándor kapta a Felvidéki Magyar Pedagógus Díjat

A személyre szabott tanulás pedagógiája volt a témája a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Országos Találkozójának, melyet április 7-én és 8-án immár huszonnegyedik alkalommal szervezett meg Rozsnyón a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége.

Az idén is David Hopkins „Minden iskola kiváló iskola” gondolata jegyében zajló pedagógustalálkozó közel 250 résztvevőjét szombaton Burdiga Pál, Rozsnyó polgármestere köszöntötte, majd Ádám Zita, a pedagógusszövetség alelnöke mondott beszédet. „A rozsnyói közoktatási konferenciák évről évre a hazai közoktatás helyzetével foglalkoznak, probléma feltárás és megoldások keresése történik, folyamatos tanulás a megújulás érdekében, hiszen a világban a tanulás forradalma zajlik. Ebből a forradalomból, mely a szemlélet megújulását ígéri, nem lehet kimaradni – az a világtól való lemaradást jelenti.”

A pedagógustalálkozó első előadója Kovács István Vilmos volt, a budapesti Corvinus Egyetem Nemzetközi és Innovációs Igazgatóságának vezetője. „A tanulás forradalma” című élvezetes előadásában többek között a technológiai eszközök oktatásban való használatáról, a tanulás körülményeinek megváltozásáról, az iskolával szembeni elvárásokról beszélt, valamint a kapcsolódó tudományterületekről.

Héczné Tóth Mária Magdolna, a mosonszentmiklósi Széchenyi István Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója a személyre szabott tanulás magvalósulása érdekében kialakított tanulási környezetről tartott előadást. Véleménye szerint az iskolai oktatás középpontjában két tantárgynak kellene lennie, a tanulásmódszertannak és a gondolkodás-módszertannak. Előadásában gyakorlati tanácsokat is adott az iskolában jól használható interaktív alkalmazásokkal kapcsolatban.

Mező Katalin, a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Felnőttképzési Karának adjunktusa a személyre szabott tanulás fogalmát, különböző megközelítéseit hozta közelebb a hallgatósághoz, illetve a személyre szabott tanulást támogató tanári kompetenciákról beszélt. Vázolta, milyen készségekkel, képességekkel, tudással kellene rendelkeznie a tanárnak. Ha nem is lehet polihisztor a pedagógus, de – mint Bigyó felügyelőnek – mindig legyen a tarsolyában valamilyen bevethető eszköz, módszer – tanácsolta.

A következő előadásban Mező Ferenc dékán, az egri Eszterházy Károly Egyetem Pedagógiai Karának docense a személyre szabott tanulás stratégiáit elemezte, rávilágítva az ezzel kapcsolatos elképzelésekre, de tévhitekre is. A tanulási stílusokat (vizuális, auditív, mozgásos stb.) felsorolva figyelmeztetett, nem kiszolgálni kell a tanuló meglévő adottságait, konzerválni az esetleges tanulási problémákat, hanem fejleszteni, felkészíteni más stílusokra, helyzetekre is.

Virág Irén egyetemi docens, az egri Eszterházy Károly Egyetem Neveléstudományi Intézetének igazgatója előadásában a differenciált tanulásszervezés feltételeiről, a differenciált oktatásban alkalmazható stratégiákról, programokról, módszerekről beszélt. Felvázolt néhány alternatív lehetőséget a hagyományos prezentációs stratégiával szemben – pl. optimalizációs stratégiák, kooperatív tanulás, projektmódszer, felfedezéses és kutatásos tanulás –, melyek képesek figyelembe venni a tanulói különbségeket.

A plenáris ülés folyamán Fekete Irén, az SZMPSZ irodavezetője a találkozó résztvevőinek beszámolt arról, hogy a pedagógusszövetség a közelmúltban együttműködési megállapodást írt alá a Katedra Társasággal és Alapítvánnyal.

A 145 éves kassai ipari, vagyis a Szakkay József Szakközépiskola kiállításon mutatta be múltját és jelenét. A gazdag tárlatot Matej Éva, a középiskola igazgatója nyitotta meg.

Délután a konferencia résztvevői az előadók, illetve szakemberek, gyakorló pedagógusok vezetésével kisebb csoportokban zajló szakmai műhelyekben boncolgatták tovább a találkozó központi témáját.

A szombati ünnepi esten a buzitai iskolások mutatták be hagyományőrző műsorukat a városházán, majd a szervezet képviselői átadták a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége idei díjait, illetve a Felvidéki Magyar Pedagógus Díjat.

A díjátadó estet ebben az évben a buzita alapiskola tanulóinak hagyományőrző műsora színesítette. A pedagógusszövetség emléklapját, Darázs Rozália szobrászművész bronz kisplasztikáját és a virágcsokrot Ádám Zita és Vörös Mária, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége alelnökei, valamint Fekete Irén, az SZMPSZ irodavezetője adták át a díjazottaknak.

A Felvidéki Magyar Pedagógus Díjat Fibi Sándor nyugdíjas tanár vehette át, aki beszédet mondott a díjazottak nevében.

Szlovákiai Magyar Pedagógus Díj 2018:

A tehetségek felkarolásáért és gondozásáért: Fazekas Lídia (igazgató, Erdélyi János Alapiskola, Nagykapos), Csalava Gizella (pedagógus, Kossányi József Alapiskola és Óvoda, Szentpéter)

Pedagógus életpálya díj: Holka Gizella (pedagógus, MTNY Alapiskola, Naszvad)

Kiváló módszertani, nevelési, szakmai és tudományos eredményekért: Kiss Gabriella, (nevelő, Jókai Mór Alapiskola, Komárom), Mohňanský Csilla (igazgató, Alapiskola Buzita), Sebők Csilla (igazgató, Bátkai Alapiskola), Gyurán Ágnes (igazgatóhelyettes, Bátkai Alapiskola)

A szlovákiai magyar nyelvű oktatást támogató tevékenységért: Dobránszky Zoltán (nyugdíjas rozsnyói pedagógus), a Magyar Kormány Miniszterelnökségének Nemzetpolitikai Államtitkársága

Óvópedagógusok részére, kiváló módszertani és nevelési eredményekért: Gányovics Jolán (MTNy Óvoda, Csallóközkürt)

Vasárnap délelőtt elhangzottak az előző napi műhelymunkákat kiértékelő beszámolók, valamint pódiumbeszélgetés „Hogyan tovább a személyre szabott tanulással?” címmel. Mi az iskola dolga a XXI. században? – tette fel a kérdést „Az iskola jövője – a jövő iskolája” című előadásában Ollé János, az egri Eszterházy Károly Egyetem Neveléstudományi Intézetének oktatója. A konferencia záró beszédét idén is Tamás Erzsébet, az SZMPSZ Rozsnyói Területi Választmányának elnöke mondta el. A kétnapos szakmai konferencia Czabán Samu szobrának megkoszorúzásával és a himnusz eléneklésével ért véget. A koszorúzáson Fibi Sándor tartott ünnepi beszédet, akit idén a Felvidéki Magyar Pedagógus Díjjal tüntettek ki.

– forrás: www.rozsnyovidek.sk


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .