Szavalóink Kárpát-medencei sikerei

A magyar nyelv és irodalom tantárgyi versenyeinek jelentős részét a különböző szavalóversenyek teszik ki.
Számos megmérettetés már mögöttünk van, de a legrangosabb felvidéki szavalóverseny, a Tompa Mihály Vers- és Prózamondó Verseny sikeres elődöntőseit a hétvégén várja Tompa Mihály szülővárosa, Rimaszombat.
Soha ilyen népes csapat nem jutott még az országos döntőbe a Selye János Gimnáziumból, mint idén. 11 versmondónk, 2 verséneklő csoportunk és 2 lírai színpadunk indul neki az országos döntőnek.

Pár szavalónk azonban az elmúlt hetekben sem tétlenkedett. Nemrégiben Bécsből kaptunk meghívást, az ottani Bécsi Magyar Iskolából. A költészet napja alkalmából már évek óta versmondó délelőttöt szerveznek „Verőfény“ címmel a Bécsi Magyar Iskolát látogató, Bécsben élő magyar anyanyelvű diákoknak. Az idei rendezvényt április 14-én tartották a Balassi Intézet/Collegium Hungaricum épületében, s a szervezők idén először terjesztették ki rendezvényüket a Kárpát-medence magyarok lakta vidékeire.
Több mint 150 diák gyűlt össze Bécsből, Kárpátaljáról, Délvidékről, Erdélyből, a Felvidékről és Magyarországról, hogy különböző kategóriákban megmérkőzzenek egymással.
Gimnáziumunkat háromfős csapat képviselte, mindannyian tapasztalt és sikeres előadók. Az elért eredmények is felkészültségüket, rátermettségüket igazolják. Mivel a verseny idei témája az anya, az anyaság témáját ölelte fel, diákjaink is ilyen tartalmú művekkel készültek.

Arany János verse Gál Réka Ágotának ismét sikert hozott – az 1. helyen végzett (felkészítője: Kiss Szilvia színésznő, Réka édesanyja). Bukovszky Orsolya Szabó T. Anna Elhagy c. versével a 2. helyezett lett, míg Bagócsi Lillát a zsűri különdíjjal jutalmazta Tóth Krisztina versének tolmácsolásáért (felkészítőjük Spátay Adriana tanárnő).

Ugyanezen napon Budapesten, a Szent Margit Gimnázium dísztermében zajlott a Sanctus Stephanus Kárpát-medencei versmondó verseny döntője, melynek egyik résztvevője gimnáziumunk 1.B osztályos diákja, Andruska Emese volt. A kétfordulós versenyben először Szent István királyunkról szóló költeményt kellett előadni, Emese egy 14. századi sequentiát szavalt, majd Utassy József Magyarország c. versét mondta el. A népes mezőnyben a 2. helyen végzett (felkészítője Spátay Adriana). Ezzel a teljesítményével kivívta, hogy az augusztus 20-i nemzeti ünnepünkön a Szent István-bazilikánál szavaljon – ez nemcsak Emesének, hanem iskolánknak is nagy megtiszteltetés.
Minden versenyzőmnek szívből gratulálok, köszönöm a rengeteg munkát, időt, energiát – további sok sikert Rimaszombatban!
Spátay Adriana


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .