A zene hónapja a Munka Utcai Alapiskolában

A komáromi Munka Utcai Alapiskolában áprilisban a tanulás mellett a zenéé volt a főszerep.

A kezdő hangot és hangulatot április 9-én az 5. évfolyam tanulói és a gitárjátékban is remekelő kilencedikes Pikler Mihály adták meg zenés-verses összeállításukkal. A megnyitó utáni hetekben további nyolc különféle program követte egymást. Először két tehetséges fiatal, Misák Bence (egykori tanulónk) és Korpás Réka A zene eredete címmel tartottak egy-egy énekszóval s hangszerjátékkal fűszerezett előadást.

Április 11-én a költészet napjáról is megemlékeztünk: a Kicsi Hang látogatott el iskolánkba, hogy megzenésített versekkel szórakoztassa a kicsiket s nagyokat egyaránt. A következő héten aztán gyermekeink maguk is részévé váltak a zenének és táncnak: a napközi otthon tanulói egy hangszerbemutatóval egybekötött táncházon vettek részt, a tanítási órák közötti szünetekben pedig bárki kedvére rophatta, ugyanis az osztályok által összeállított „slágerlista” dalaitól zengtek a folyosók s az udvar.

Ám a legnagyobb sikert mégis azok a programok aratták, ahol maguk a gyerekek voltak az előadók. Az alsó és felső tagozatos osztályokat párosító zenés-táncos előadás, mely a Népek zenéje címet kapta, bebizonyította, hogy az összmunkáért s a kreativitásért valamennyi fellépőnek s az őket „rendező” pedagógusnak csillagos egyes jár. Ugyancsak örömöt és olykor bizony meglepetést okoztak hallgatóságuknak azok a tanulók, akik a nagyszünetekben a Gyerekektől gyerekeknek nevet viselő 10-15 perces zenei blokkok során mutatták meg tehetségüket s vívtak ki maguknak óriási elismerést: ki hangszerjátékával, ki énekével, ki pedig táncával nyűgözte le tanítóit és iskolatársait.

A felsőbb évfolyamok tanulói egy a témájában és stílusában is a modern zenét képviselő rendhagyó zenetörténeti órának is részesei lehettek: Forgács Attila a rapzene kialakulásáról, válfajairól tartott érdekes és hangulatos előadást.

A zene hónapjának az április 26-i záróműsor adta meg a méltó befejezést, itt ugyanis szülők, gyerekek és pedagógusok egyaránt kivették részüket a zenélésből, éneklésből. Ismét felcsendült a zene hónapjának egyik nyitódala, A zene az kell című, mely mottójává vált e rendezvénynek. A MUAI történetében először jött létre tanítói énekkar, amely két dallal járult hozzá a gyerekek szórakoztatásához. Erre az alkalomra „verbuválódott össze” egy szülőkből álló zenekar (név szerint Farkas Attila, Pikler Attila és Szabó Gábor), akik némi instrumentális örömzenélés után remek zenei alapot biztosítottak az egyik anyukánkkal (Matyi Margarétával) kiegészült dalos csapatnak. Végül aztán elhangzott az utolsó dal, valamennyi MUAI-s tanuló, pedagógus és jelen lévő szülő közös éneke: Dés László és Geszti Péter Mi vagyunk a Grund című szerzeménye. A tornateremben összegyűlt több mint 500 dalos kedvű gyereket s felnőttet szintén a szülői zenekar kísérte.

Tartalmas, hangulatos és élményekkel teli hónapot tudhatunk magunk mögött, melynek során számos tanuló s pedagógus bizonyította tehetségét. Köszönet az élményért Zalka Juditnak, a program fő szervezőjének, valamint valamennyi pedagógusunknak, akik részt vettek a szervezésben és szórakoztatásban, illetve azon tanulóknak és szülőnek, akik szintén hozzájárultak a zene hónapjának sikeréhez.

szj


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .