Testvéri találkozó Erdélyben

A Selye János Gimnázium tanári karának tanulmányi kirándulása Székelyudvarhelyre

Iskolánk, a Selye János Gimnázium igazgatója, Andruskó Imre 2004. október 15-én együttműködési szerződést írt alá Lázár Tiborral, a budapesti Szent István Gimnázium igazgatójával, amit egy évvel később a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnáziummal, Laczkó György igazgató vezetésével, hármas testvériskolai szerződéssé bővítettünk. Ez a kapcsolatfelvétel, barátság a Szent István Gimnázium igazgatóhelyettesének, Libárdi Péternek a kezdeményezésére jött létre, aki egykor iskolánk diákja volt és gimnáziumunkban érettségizett. Az együttműködés keretében minden évben szervezünk közös sítáborokat, a budapestiek pedig a Tisza-táborba várják diákjainkat. Évente egy-két osztály ellátogat Erdélybe is, ahol néhány nap alatt megismerhetik a helyi szokásokat, hagyományokat, életkörülményeket, barátokat találhatnak, ismerkedhetnek egymással. Ezen kívül természetesen a tanárok és az iskolák vezetése is szoros kapcsolatot ápol, rendszeresen vesznek részt egymás jeles iskolai ünnepélyein.

Az első nagytalálkozóra 2013-ban Székelyudvarhelyen került sor, majd 2015 tavaszán Komáromban, legutoljára pedig 2016 őszén Budapesten találkoztunk. Idén pedig ismét a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium látott minket vendégül április 28-május 1. között.

Az erdélyi kollégák rendkívül színes programmal vártak minket. Vasárnap szekerekkel tettünk körutat a korondi hegyen Pálpataka közelében, ahol az 1000 m magas vulkáni fennsíkon kialakult szórt tanyavilágot, az önellátáshoz közelebb álló, hagyományos állattartó életmódot és környezetét ismerhettük meg. Meglátogattuk a Fenyőkúti tőzeglápot, ahol a tőzegláp egy kis lappföldi ökoszisztémát őriz már 10 000 éve. Tartalmas idegenvezetéssel csodáltuk meg ezt a jégkorszakbéli világot, a tápanyagszegény környezethez való alkalmazkodás megannyi növény- és állatvilági formáját. Ezután meglátogattuk azt a fenyőkúti családot, akik már csak az erdei gyümölcsök feldolgozásából élnek, kóstolót kínálva csapatunknak az erdei gyümölcsökből készített lekvárokból és szörpökből. A rendkívül ízletes ebéd, melyet az egyik helyi gazdaságban fogyasztottuk el, hatalmas sikert aratott – minden asztalra tett élelem a gazdaságon belül termett: helyben, kemencében sült krumplis házi kenyér, házi sajtok, kézzel köpült házi vaj, főtt tojás, szalonna, kolbász és a helyi desszert különlegesség, az áfonyalekváros orda. A napot a komáromi tanárok (Diósi Viktor, Elek József, Fonód Tibor, Habán László, Musitz Marietta, Szabó Endre és Szabó Gábor) meglepetés-előadása zárta.

Másnap Szent László nyomába eredtünk a környéken, három falu – Bögöz, Székelyderzs és Székelydálya – templomait, ill. a templomokban található épen maradt és restaurált Szent László freskókat tekintettük meg. Dályában Bálint Sándor és Ágnes kézműves sajtkészítők bográcsos báránytokánnyal vártak bennünket. A jóízűen elfogyasztott ebéd után lehetőség nyílt megtekinteni a juhok fejését, ill. betekintést nyerhettünk a házi sajtkészítésbe.

Az este folyamán egy rendkívül igényes színházi előadáson vettünk részt a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színházban. Matei Vișniec felettébb aktuális kérdéseket feszegető, Migránsoook – avagy túlsúlyban a bárkánk c. darabja hihetetlen erővel hatott a közönségre – mindannyian a hatása alá kerültünk, nehéz volt utána bármit is mondani.

A nap, ill. az egész kirándulás befejezéseként egy közös vacsorára invitáltak minket erdélyi kollégáink, amit egy vidám táncmulatsággal zártunk.

Kedd reggel számos élménnyel telve indultunk neki a hosszú hazaútnak, amely remélhetőleg elősegíti a három iskola partneri kapcsolatának további sikeres működését. Az évek során sok ismeretség és barátság szövődött, tanár és diák kapcsolódott be és vált ennek a testvériségnek oszlopos tagjává. A hétvége alatt nemcsak barátságok szövődtek, de távlati tervek is kovácsolódtak. Az egymás megismerését szolgáló közös tevékenységek, a jól szervezett tanulmányi kirándulások, a kialakult barátságok arról biztosítanak, hogy az ilyen kapcsolatot érdemes ápolni.

Legközelebb pedig két év múlva, 2020 tavaszán a Selye János Gimnázium látja vendégül testvériskoláit Komáromban.

Vajányi Orsolya


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .