Lengyelországi Erasmus+ találkozón vettek részt a Pázmány Péter Gimnázium diákjai

Az iskola öt elsős tanulójának, név szerint Pethes Boglárkának, Jakubovich Katalin Noéminek, Trnovszky Tímeának, Haluza Henriettnek és Kecskés Martinnak adatott meg a lehetőség, hogy két tanárukkal, Beňovská Helenával és Soóky Zoltánnal vegyenek részt a “Money Matters“ nevű pénzügyi projekt második nemzetközi projekttalálkozóján, Pstrągowában.

A találkozó május 7. és 11. között zajlott a lengyel partneriskolánkban, ahol a projekt további négy résztvevőjének diákjait és tanárait (Spanyolország, Görögország, Románia és Szlovákia) látták vendégül egy teljes hétig.

A nulladik napon a tanulók családokhoz kerültek, ahol újdonsült vendéglátóikkal angol nyelven kellett kommunikálniuk. Az első nap a lengyel iskola környezetének megismerésével, az első baráti kapcsolatok létrejöttével telt. A diákok és a tanárok is határtalan szeretettel és odaadással fogadtak minket. Az intézmény felfedezése után következett a tanulók ünnepi programja, ahol különböző énekekkel, élőszereplős numizmatikai témájú jelenetekkel kedveskedtek nekünk. Délután megkezdődött a komoly munka, amely során az euró érmékkel különböző technikai és tudományos kísérleteket végeztek a tanulók. A következő műhelymunka egy nagyon fontos diáktémáról, a zsebpénzről szólt. A tanulók arra keresték a választ, hogy nemzetközi viszonylatban mennyi pénzt kapnak zsebpénzként, mire költik azt, hogyan tudják jobban beosztani a költségvetésüket. A délután és az este jó hangulatú szórakozással telt. Először megtudtuk, hogyan készítik a helyiek a kenyeret, majd tábortüzes sütögetés következett élő zene mellett.

A második napon a Korczyna-i csokoládégyárba látogattunk el, ahol a vásárlás lehetőségén kívül mi magunk is készíthettünk csokoládékülönlegességeket (egy tábla csokit, csokinyalókát) saját díszítéssel. Diákjainknak természetesen a csokoládékóstolás tetszett a legjobban, amely során megkóstolhattunk 100%-os csokitartalmú csokit is, amely a boltokban nem is vásárolható meg. Következő megállónk a Krosno-i üveggyárba vezetett. Lépésről-lépésre megismerkedtünk az üveggyártással, valamint a műhelymunka során a tanulók üvegből készült tányérokat festettek, üveget fújtak, üveget égettek ki. Az este szabad programként bowlingozással telt. A harmadik napon a Trzcinica-i skanzenba mentünk, ahol íjászkodni tanultunk, megismerkedtünk az eredeti helyszínen rekonstruált kő-, bronz- és vaskor időszaki épületekkel, őrzőtoronnyal. A negyedik napon Krakkó városában kirándultunk, ahol először a város numizmatikai kiállítását néztük meg. A tanulók csoportos munkában ismerkedtek meg a pénz kialakulásának történetével az első papír- és pénzérmék megjelenésétől napjainkig. A múzeumlátogatás után a város nevezetességeit tekintettük meg idegenvezetői kísérettel. Meglátogattuk a krakkói főteret, a posztócsarnokot, a Királyi palotát és a Waveli székesegyházat is. Az utóbbiban lehetőséget kaptunk arra is, hogy felmenjünk a harangtoronyba, ahonnan beláttuk egész Krakkó városát. Az utolsó napon egy összesítő műhelymunka után bár fáradtan, de sok tapasztalattal, új élményekkel és barátokkal gazdagodtunk, várva a projekt októberi nemzetközi találkozóját, amely országunkban, Érsekújvárban valósul majd meg.

Soóky Zoltán

Pázmány Péter Gimnázium


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .