Nagy Lehocky Zsuzsa: Képernyő előtt felnőni

 

A televíziót, a számítógépet és az okostelefont lehetetlen – és nem is kell – kiiktatni életünkből, jelenlétét viszont ellenőrzés alatt kellene tartani. A XXI. század technikai csodái uralkodnak életünkön, meghatározzák tevékenységeinket, időtöltésünket. Ebből adódóan gyermekekre és felnőttekre egyaránt rendkívül nagy hatást gyakorolnak. A média beolvadt mindennapjainkba. Sokszor elsőbbrendűséget élvez minden más időtöltéssel szemben, hiszen telefonálunk, üzeneteket írunk-olvasunk vásárlás és bármilyen várakozás közben, utazáskor, orvosnál, de még családi, baráti összejövetelkor sem mellőzzük kellőképpen az okostelefont.

A televízió minden otthonba bekerült, fontos részét képezi a lakásoknak. Szinte nincs olyan család, amely ne rendelkezne legalább egy vagy inkább több televíziós készülékkel. A „beszélő doboz” családban betöltött meghatározó szerepéről az is sokat elárul, hogy a lakás központi részében van elhelyezve, ahol mindenkinek rendelkezésére áll, hogy szabadidejét itt töltse. Elszomorító, hogy a televízió már a hálószobákba és gyerekszobákba is belopakodott, rányomva bélyegét a családtagok együttlétének minőségére. Számos családban az is tapasztalható, hogy a televízió a nap legnagyobb részében be van kapcsolva. A televízió ezekben a családokban háttérzajként szerepel. A gyerekeket így is sokféle inger éri környezetünkből, nem szabadna ezt még azzal is tetézni, hogy otthon állandó jelleggel „zúg” valamilyen készülék. Meg kellene őket tanítani arra, hogy a csendnek is van hangja, és ha beszélgetünk, akkor csak egymásra figyeljünk. A mai családokban lassan minimálisra csökken a kommunikáció. Ha beszélgetnek is a családtagok, témáik a legszükségesebb alapinformációk cseréjére korlátozódnak. Többek között ez is a modern technika elterjedésének írható a számlájára, hiszen a kommunikációra alkalmas időt elfoglalja a televízió és számítógép használata.

A média pozitív hatásai

A média funkcióiból kiindulva a televízió és internet első számú rendeltetése az információközvetítés, vagyis a gyors és naprakész információk kínálása a világ minden részéről. Kiemelt feladatai közé tartozik az ismeretterjesztés, amely – pl. a természetfilmek gyönyörű képi világán keresztül – audiovizuális élmény segítségével járul hozzá az ismeretbővítéshez és a látókörünk szélesítéséhez. Világfeltáró funkciójából kifolyólag segíti a kultúrák kölcsönös megismerését és megértését, vagyis hozzásegít ahhoz, hogy egymás kultúráját, szokásait el tudjuk fogadni. A televízió és internet használata a nyelvtanulás terepeként is működik, hiszen olyan programok megtekintésére ad lehetőséget, melyek idegen nyelveken szólalnak meg. A média racionális felhasználása, ésszerű alkalmazása tehát számos pozitív hatást fejthetne ki életünkben.

A média negatív hatásai

A számos pozitív hatás mellett sajnos kétségtelen, hogy a gyermekek körében a média túlnyomórészt negatív hatást ér el, hiszen a túlzásba vitt felhasználásból kifolyólag kimaradnak a gyerekek életéből olyan ingerek, élmények, tapasztalások, amik nélkül nem lesz megfelelően érett az idegrendszerük.

A villogó képernyő erőlteti a szemet, így többek között a szemkárosodáshoz vezethet. Mivel ezek a tevékenységek ülő pozícióban zajlanak, sok esetben gerincbántalmakat is okozhatnak, főleg a gyermekeknél. A legnagyobb problémának viszont a mozgáshiány tekinthető, mely minden gyermek fejlődésére negatívan hat. A mozgásszegény életmód következtében viszonylag gyorsan túlsúly, illetve izomgyengeség léphet fel, amik további problémákat vonnak maguk után. Mozgáshiányos állapotban fogékonyabbakká válunk a vírusos vagy egyéb megbetegedésekre is, hiszen a mozgás segíti a gyermek izomfejlődését, anyagcseréjét és szellemi frissességét. (…)

A teljes cikk a Katedra folyóirat XXV/5. (januári) számában jelent meg

illusztrációs kép: pixabay.com


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .