Tehetségek: „A Vámbéry napsugarai”

A 2016/2017-es tanévben a Katedra folyóirat Vámbéry Ármin Földrajzversenyének országos fordulóján a dunaszerdahelyi Vámbéry Ármin Alapiskola Napsugarak nevet viselő csapata győzedelmeskedett.

A versenyzők hónapról hónapra öt levelezős fordulóban foglalkoztak iskolánk névadójának életútjával, műveivel és a vándorlásai során érintett országokkal. Mivel a csapat ezen a versenyen először vett részt, mélyen bele kellett ásniuk magukat a szakirodalomba és a megadott földrajzi témakörbe (ami abban a tanévben az Őrvidék volt). Nem volt könnyű feladatuk, gyakran hárman háromfelé dolgoztak, de végül mindig sikerült közös nevezőre jutni és egy sikeresen „kitalált” titkos csapatmódszerrel megkönnyíteni a közös tanulást. Mindhárom lány teljes erőbedobással dolgozott a cél érdekében, hogy minden forduló után a lehető legsikeresebb megoldásokat tudjuk továbbítani a szervezőnek. A tanulók a felkészülés időszakában csodálatos és szívbemarkoló élményekkel gazdagodtak, Vámbéry (a sajátjuktól nagyban különböző) viszontagságos életútját egyre mélyebben megismerve, beleélhették magukat a gyakran nélkülöző kisdiák, majd cseperedő ifjú nyomorúságot sem nélkülöző napjaiba, melyet ellensúlyozott a csillapodni nem akaró tudás- és kalandvágy. A kitartó munka, melyet a tanítási órák után önszorgalomból végeztek a tanulók, nem volt hiábavaló, hiszen az utolsó levelező forduló végén megérkezett a kiértékelés, melyben megtudtuk, hogy a legeredményesebb tíz csapat közé bejutva részt vehetünk az országos „mindent eldöntő” döntőn márciusban, Vámbéry Ármin születésének hónapjában. Élvezhettük a hazai pálya megnyugtató légkörét is, hiszen az országos fordulónak iskolánk, a Vámbéry Ármin Alapiskola adott otthont.

Felkészítő pedagógusként (és a lányok alsó tagozatos osztályfőnökeként) elmondhatom, hogy megfeszített tempójú tanulási időszak következett, hiszen az országos döntő mindig igényes, a feladatok bizony gyakran okoznak fejtörést. Fontos a kiválóan működő csapatmunka, a kooperatív módszerek alkalmazása és a kölcsönös bizalom. A verseny kezdetével az izgalmat felváltotta az egészséges versenyszellem és a küzdeni akarás.

Az eredményhirdetésen már együtt izgultunk, vártuk az elért helyezésünk kihirdetését. Szinte eufórikus állapotban örvendtünk a hírnek, mikor utolsóként, a verseny győzteseként hangzott el a Napsugarak csapatnév. Országos bajnokok lettünk!

S kik valójában a nyertes csapat tagjai? A Vámbéry Ármin Alapiskola 8.C osztályának három tanulója: Almási Réka, Antalics Dóra, Kiss Enikő – a „Vámbéry Napsugarai”.

Enikő számos versenyen képviselte iskolánkat, többek között a Simonyi Zsigmond helyesírásversenyen, biológia olimpiászon, Pitagoriászon és részt vett a Katedra esszéíró versenyén is, ebben Dóra segítette munkáját. A csapat ebben az összetételben a Szent László versenyen is előkelő 3. helyezést ért el.

Megjelent a Katedra folyóirat XXV/7. (márciusi) számában


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .