A kormányfő szerint emelkedni fog a kezdő tanárok fizetése

A tanárok kezdő fizetése a 2019/2020-as tanévtől nőhet, az emelésnek köszönhetően a hivatás vonzóbbá válhat a fiatalok számára. Erre Peter Pellegrini kormányfő tett ígéretet, miután pénteken találkozott Martina Lubyová oktatási miniszterrel – tájékoztatott a TASR. A kormányfő hozzátette: a költségvetésből és az uniós támogatásokból jelentős pénzösszegeket fordítanak az óvodák férőhelyeinek bővítésére, hogy később be tudják vezetni a kötelező iskola-előkészítő oktatást ötéves kortól.
Pellegrini az oktatási miniszterrel és a két államtitkárral tartott közös sajtótájékoztatót, melyen elmondta: a kormány prioritása, hogy a jövőben minden szlovákiai iskola azonos színvonalú szolgáltatásokat nyújtson, és hogy az oktatási intézményeket ne lehessen „elit iskolákra” és alacsonyabb színvonalú iskolákra osztani. A kormányfő szerint ennek ellentmondanak a Monitor 9 tesztelés legfrissebb eredményei, melyek jelentős regionális különbségekről tanúskodnak. A miniszterelnök azt várja Lubyovától, hogy módot talál rá, hogyan lehet fokozatosan felszámolni ezeket a különbségeket.
A kormányfő hangsúlyozta: az oktatás színvonala a tanároktól függ. Ezzel összefüggésben elégedettségének adott hangot, amiért a kormánynak évről évre sikerül átlagon felüli mértékben emelnie a pedagógusbéreket. A szakszervezeteknek a kormányfő azt tanácsolta, hogy a szeptemberi, hat százalékos béremelés helyett válasszák inkább a tíz százalékos emelést, amely a jövő év elejétől esedékes. A kormány ugyanekkora emelést tervez 2020-ban is.
Lubyová a satótájékoztatón elmondta: jelenleg négy olyan törvényjavaslat van a parlament előtt, amely jelentős reformokat fog hozni az oktatásban. Hozzátette: ezen a területen széles társadalmi konszenzusra törekszenek. Úgy véli, erre volt példa a csütörtöki szavazás a szakközépiskolai oktatásról szóló törvényről, melyet összesen 101 képviselő támogatott, köztük ellenzékiek is.
Az ötéves gyerekek kötelező iskola-előkészítő oktatása a miniszter elmondása szerint évente mintegy 30 millió euróba fog kerülni, ebből 3 milliót a költségvetésből, 27 milliót pedig az osztalékadókból különítenének el. Országszerte jelenleg mintegy 11 ezer óvodai férőhely hiányzik, ennek pótlását uniós forrásokból fogják fedezni. Hozzátette: négy éven belül minden négyéves gyereknek juthat óvodai férőhely.
Pellegrini érdeklődött a tudományos kutatásokra szánt uniós támogatások helyzetéről is. Ezzel a területtel összefüggésben elmondása szerint „mérsékelten kritikusan szemléli” a tárcát. A miniszter elmondta, hogy fokozatosan új pályázati felhívásokat hirdetnek meg a hiányosságok miatt törölt felhívások helyett.
A sajtótájékoztatón Pellegrini és Lubyová kilátásba helyezték, hogy szeptembertől csökkentik az iskolák bürokratikus terheit is, az oktatási intézményeknek például kevesebb iskolalátogatási igazolást kell majd kiállítaniuk.

  • forrás: TASR, fotó: pixabay.com


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .