Június idusa a gyerekeké

Így a tanév vége felé már minden gyerek fejében a pihenés, szórakozás jár, a tanulást legszívesebben pincébe zárnák. Egy kis szórakozás, kikapcsolódás ebben az időszakban bizony a legjobb barátjuk.

Június idusán iskolánk tanulói nagy örömmel vettek részt a kikapcsolódást szolgáló mozgásos, ügyességi nap programjaiban. A pedagógusok szervezésében egy igazán tartalmas délelőttöt tölthettek társaikkal az udvaron, az osztályokban. A reggeli gyülekezőt követően mindenki meghallgatta az osztályfőnökök tájékoztatóját a nap eseményeivel kapcsolatban, valamint a biztonságra vonatkozó előírásokat.

Rövid idő alatt kitöltésre kerültek az egyéni versenyszámokra a jelentkezési lapok. Az első blokkban a közös programok kaptak helyet. Ilyen volt a baranta bemutató, az agyagozás és az aerobik óra.

Az udvaron tömörülő gyerekhad izgatottan várta a Tolma Baranta csapat képviselőinek megjelenését. Az ősi magyar harcművészettel foglalkozó csoport rövid történelmi ismertetőt tartott a baranta múltjáról, hagyományairól, majd az igazán izgalmas rész következett. A gyakorlatban, használat során mutatták be a támadásra és védekezésre is szolgáló fegyvereket: pásztorbotot, szablyát, karikás ostort, visszacsapó íjat. Csattogott, durrogott a karikás ostor, puffanva talált célba az íjból kilőtt vessző. Felügyelet mellett a  jelenlevők közül a bátrabbak ki is próbálhatták az íjászatot.

A baranta bemutató után az agyagozással ismerkedtek meg a gyerekek. A tavasszal átadott szabadtéri tanteremben Ákos bácsi türelmesen elmagyarázta mi is az az agyag, mire lehet használni, mióta szolgálja az embert, mi minden készülhet belőle: edények, díszek, ékszerek. A kis kezek lelkesen formálták az eléjük tett masszát, készültek a pici vázák, tartók, díszek. Az alkotások később majd kiégetésre kerülnek, s a tanév végén mindenki hazaviheti, amit készített.

Katika tanító néni vezetésével az aerobik órán mozgathatták meg izmaikat a táncos lábú lányok és a közéjük merészkedő fiúk. Közel egy órán át izzasztották magukat, szinte egy percet sem pihenve. Az óra végén pedig lihegve, de vidáman rogytak a földre.

Az asztali tenisz és a babválogatási verseny párhuzamosan zajlott. A babkirály címért minden gyerek harcba szállt, igyekeztek elvenni a képzeletbeli koronát a tavalyi győztestől. Végül a rendelkezésre álló egy perc alatt Márió 38 babot szedegetett ki csipesszel a tálból, így ő szerezte meg a babkirály címet. Az asztali tenisz versenyen a sok fiút legyőzve Sandráé lett az elsőség.

A délelőtt lezárasaként a tanító nénik kiértékelték a versenyeket. A gyerekek példás magaviseletükért és aktivitásukért dicséretben részesültek, majd minden jelenlevő apró meglepetést kapott.

Egy nap a pihenésé és kikapcsolódásé, de pozitív hozadéka a gyereké.

Bathó Sylvia

pedagógus

ógyallai speciális iskola


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.