Projekthét a Zsigárdi Alapiskolában

A Zsigárdi Alapiskolában már évek óta hagyomány, hogy projekthetet szervezünk tanulóinknak. Az iskola igazgatónője, Mgr. Žiaček Adrianna jóvoltából a 2017/18-as tanévben ennek megvalósítására június 19. és 22. között került sor. A projekthét témája a „Testi-lelki egészség” volt, amely az egészségtudatos életre való nevelést célozta meg.

A projekthetet június 19-én a FEMIT (Felvidéki Magyar Ifjúságért Társulás) képviselője, Nagy Annamária pszichológus nyitotta meg, aki előadásával a testi-lelki egészség fontosságára hívta fel tanulóink figyelmét. Ezután megkezdődött a projektek előkészítése és feldolgozása. Mindez osztálykeretben, a pedagógusok irányítása alatt zajlott. Minden csoportban széleskörűen járták körbe a témát a tanulók, ezáltal sok hasznos ismerettel gyarapodott a tudásuk. A projektek bemutatására június 22-én került sor, amelyre meghívtuk a dunasápújfalui szlovák testvériskola diákjait is. A bemutatót Rőth Imre rendhagyó történelemórája előzte meg, melynek iskolánk udvara szolgált helyszínéül, és amelyen falunk polgármestere, Baranyay Alajos is megtisztelt bennünket jelenlétével. A gyerekek megismerkedhettek honfoglaló őseink életmódjával, harcmodorával, fegyvereivel valamint a lovasíjászat alapjaival. A tartalmas és izgalmas óra után az iskola tornatermében bemutatásra kerültek a projekthét termékei, iskolánk tanulóinak munkái.

Az 1-4. évfolyamok tanulói zenés tornaórával kezdték a bemutatót, amivel a testmozgás fontosságára hívták fel a figyelmet, majd egészséges gyümölcsitallal kínálták iskolánk tanulóit, pedagógusait és vendégeit. Az ötödik osztályos tanulók táplálkozási piramist állítottak fel, amivel az egészséges táplálkozás fontosságát hangsúlyozták. A hatodikosok plakátot mutattak be, amely az egészséges és egészségtelen ételeket, italokat ábrázolta. A hatodikos lányok kisfilmet vetítettek egy idős házaspárral készült riportról, akik bevezettek bennünket a csíráztatás rejtelmeibe. A hetedik osztály tanulói meghívtak körünkbe egy mentőst, és kikérdezték őt a munkájáról és tapasztalatairól. Érdekes beszélgetés volt, a mentős főként az alkohol- és kábítószerfogyasztás veszélyeire hívta fel a gyerekek figyelmét. A nyolcadikosok kérdőívet készítettek, hogy felmérjék, milyen mértékben élnek egészséges életet a 7., 8. és 9. osztályos tanulók. A kérdőívek kiértékelése után hasznos tanácsokkal látták el iskolánk tanulóit. A kilencedikesek prezi előadásukkal az egészséges életmód nyolc alapelvére mutattak rá.

Általánosságban elmondható, hogy a projekthét sikeres volt, minden osztály színvonalas, látványos termékeket hozott létre, melyek közül több alkotás is iskolánk folyosóit, termeit díszíti majd az elkövetkező hónapokban.  Kitűzött céljainkat sikerült megvalósítani, tanulóink a hét során hasznos ismeretekkel gazdagodtak, változatos tevékenységeket végeztek, a közös játékok és alkotások jól összecsiszolták a csoportok tagjait. A projektvezetőket és a segítőket is dicséret illeti a munkájukért.

Bízunk benne, hogy sikerült utat mutatnunk egy egészségesebb és boldogabb élethez. Ne felejtsük: „Ép testben ép lélek!” (Juvenalis)

Aleva Szilvia pedagógus


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .