A gyermek megismerése, személyre szabott pedagógia segítségével

Mint ahogy külsőleg sincs két egyforma kisgyermek, így fejlettségi szintjük sem egyforma, tapasztalhatunk kisebb nagyobb eltéréseket. Az iskolába lépés fontos mérföldkő egy család életében. Legfontosabb a gyermek megismerése, ahhoz, hogy pontos képet kapjunk, vajon mehet-e a gyermek iskolába, elég érett, fejlett-e. De mi is kell ahhoz, hogy az iskola első osztályában elkerüljük a tanulási kudarcokat, amelyek kihatnak a gyermek későbbi életére is?

Nagyon fontos az alapkészségek megalapozása. Minden gyermek önálló személyiség, önálló érési, fejlődési ütemmel. Van, akinek nagyon jó a ritmusérzéke, van, akinek nagyon jó az emlékezete és egyszeri hallás után mondja vissza a verset, vagy épp sorolja az autók márkáját, van, aki nagyon ügyes a mozgásban, van, aki már olvasni tud. Annyi azért biztos, hogy ritka, ha minden terület egyformán erős és így minden kisgyermeknek másfajta fejlesztési szükségletei vannak. Napjainkban egyre többet hallunk a viselkedészavaros, hiperaktív, tanulási zavarokkal küzdő gyerekekről. Nekünk, akik ebben az érzékeny időszakban befolyásolni tudjuk a gyermek fejlődését, ismernünk kell a gyermek képességeit, ahhoz, hogy megfelelő fejlődést biztosítsunk.

Ezekre és hasonló kérdéseinkre kaphattunk választ a Somorjára szervezett kistérségi szakmai napon, melyet a Comenius Pedagógiai Intézet és a Somorja és Vidéke Kulturális Társulás szervezett.

A Comenius Pedagógiai Intézet tavalyi évben indította útjára a kistérségi szakmai nap-sorozatát, amelynek célja a Felvidék egyes régiói magyar óvónőinek megszólítása, szakmai tapasztalatcseréje, párbeszédjének elindítása. Az egymástól való tanulás elvén keresztül hazai kolléganők vezetésével járjuk körbe az egyes művelődési területek módszertani kérdéseit.

A somorjai régióban az első találkozónak a Nyelv és kommunikáció – beszéd- és hangészlelés fejlesztése óvodásoknál volt a témája, Mgr. Tóth Szilvia (Gúta) és Mgr. Markovics Tímea, a Comenius Intézet munkatársa előadásában. 2018. július 2-án 37 érdeklődő óvodapedagógus, tanító, nevelő vett részt a DIFER – pedagógiai diagnosztika az óvodában és az iskolában, elemi alapkészségek fejlődése és fejlesztése 4-8 éves korban című szakmai továbbképzésen. Előadóink ismertették a Difer pedagógiai módszertanát, rámutattak, milyen nagy hasznát tudjuk venni a mindennapos munkában, gyermekek segítésében. Sok gyakorlati kérdést boncolgattunk, kerestük és meg is találtuk a miértekre a válaszokat az egész napos továbbképzésen. Nagy köszönettel tartozunk előadóinknak: Bereznai Malvina, gyógypedagógus (CPPPaP Dunaszerdahely) és Markovics Tímea, óvodapedagógiai munkatárs (Comenius PI Komárom), valamint a Somorja és Vidéke Kulturális Társulásnak a továbbképzés helyszínének biztosításáért.

Az új iskolaévben folytatjuk…

Zacharov Erika

a Duna utcai óvoda igazgatónője és a Somorja és Vidéke Kulturális Társulás elnöke


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .