Czajlik Hilda: Az iskolai bántalmazás – zaklatás

Az iskolai erőszaknak sokféle arca van. Szinte minden iskolában előfordul manapság a diákok egymás közti erőszakos fellépése, amelyet iskolai zaklatásnak nevezünk. De erőszakoskodhat akár a tanár is a diákkal, viszont egyre gyakoribb, hogy a szülő, sőt a diák erőszakoskodik a tanárral szemben.

A statisztikák szerint a diákok 20%-ának van tapasztalata az iskolai zaklatással, 43%-uk pedig tanúja volt annak. 52%-a a bántalmazásoknak az iskolában történik, 14%-a a diákoknak pedig nem érzi magát biztonságban az iskolában.

Zaklatás vagy „csak játék”…?

Nem könnyű meghatározni az iskolai zaklatás fogalmát. A gyerekek sokféle durvaságot elkövetnek egymással szemben, ami nem minősül zaklatásnak. Két egyformán erős gyerek vetélkedése, verekedése nagyon zavaró lehet a felnőttek számára, ez azonban nem zaklatás. És – bár egy-egy kellemetlen, bántó incidens önmagában is tud maradandó sérülést okozni az áldozatnak – azt sem tekintjük zaklatásnak, amikor az erőszakoskodás „adok–kapok“ alapon és „oda–vissza“ zajlik.

Meddig játék a játék?

 • Amíg az ugratásnak célja mindenki számára a szórakozás.

 • Míg az érintett meg tudja magát védeni, és vissza tudja azt adni.

 • Mikor világosan a másik tudtára adja az ugratás céltáblája, hogy most már elég, és az egész abbamarad.

Nem játék:

 • Amennyiben az erőszakosság még jobban fokozódik, mikor az áldozat megvédi magát vagy visszaadja azt.

 • Mikor az áldozat fél, megalázva érzi magát, esetleg haragot is átél, de a tehetetlenség és a negatív érzelmek kerülnek túlsúlyba.

 • Ha a támadó tovább folytatja az ugratást annak ellenére, hogy a célpontja kellemetlenül érzi magát és ezt a támadó tudtára is adja.

 • Ha öncélú lejáratás, leigázás történik.

Mit nevezünk iskolai zaklatásnak?

A nemzetközi szakirodalomban általánosan elfogadott definíciót Dan Olweus nevéhez köthetjük. Iskolai zaklatásról akkor beszélünk, ha a helyzet az alábbi három ismérvnek felel meg:

 • Jelen van a tudatos bántó szándék (a zaklató célja, hogy testi vagy lelki fájdalmat okozzon)

 • Hatalmi egyensúlyhiány áll fenn (az áldozatnak az adott helyzetben nincs módja, lehetősége, hogy megvédje magát)

 • Egy áldozat ellen irányuló cselekmények hosszabb ideig, ismétlődően zajlanak.

A zaklatás típusai

Azért fontos a zaklatás különböző formáiról beszélnünk, hogy felismerhessük ezeket akkor is, ha nem éppen szembetűnőek. A szakirodalom egyik legelterjedtebb rendszerezése szerint fizikai, verbális és kapcsolati zaklatástípusokat különböztethetünk meg egymástól:

 • A kapcsolati zaklatás nem közvetlenül az áldozatra irányul, „csupán“ kapcsolatait, a csoportban elfoglalt helyét veszélyezteti, támadja.

 • Direkt zaklatásról akkor beszélünk, ha az nyíltan az áldozat személye ellen irányul. Ezen belül szokás megkülönböztetni fizikai és verbális támadást. A fizikai zaklatás testi jellegű támadást jelent: megütést, lökdösést, valamire kényszerítést, bezárást, köpködést, azt, ha kihúzzák az áldozat alól a széket, ha szétszórják a holmiját vagy elveszik az uzsonnáját. Verbális támadásnak minősül: a csúfolás, a fenyegetés, a zsarolás, továbbá ide sorolható még (akkor is, ha nem verbálisak) a grimaszolás, a kinevetés, különböző obszcén gesztusok, durva képek és rajzok mutogatásai.

 • Az indirekt zaklatási formákat az jellemzi, hogy hiányzik a zaklató és az áldozat közötti interakció. Ez azt jelenti, hogy a bántalmazás során az áldozatnak jelen sem kell lennie. Ide tartozik, ha valakiről pletykálnak, csúnya dolgokat terjesztenek, vagy pl. amikor hamis információk, kellemetlen vagy manipulált képek, videók kerülnek fel valakiről az internetre. Ide sorolhatnánk a kiközösítés minden formáját is: mikor valakit levegőnek néznek, nem szólnak hozzá, vagy szándékosan kihagyják valamiből. (…)

  A teljes cikk a Katedra folyóirat XXV/7. (márciusi) számában jelent meg

  illusztrációs kép: pixabay.com


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .