Szakmai továbbképzés a Nagyfödémesi Meseország Óvodában

Az éneklés, az énekes játékok és egyéb zenei tevékenységek komplex módon kapcsolódnak az óvodai élet mindennapjaiba, jelentős hatást gyakorolnak a gyermekek érzelmi, értelmi, és szociális képességeik fejlődésére. Számos tanulmány bizonyítja, hogy a teljes személyiség kibontakoztatásához – de más területek együttes fejlődéséhez is – a zenei nevelésnek pótolhatatlan szerepe van.

Ezeket a tényeket figyelembe véve a Nagyfödémesi Óvoda a Comenius Pedagógiai Intézettel együttműködve 2018. július 3-án kistérségi pedagógiai továbbképzést szervezett Dó-Ré-MI zeneszínház – a relatív szolmizáció és hangszerhasználat alapjai az óvodában címmel, amelyen az óvónők bepillantást nyerhettek különböző zenei tevékenységekbe; és a ritmizálás, a relatív szolmizálás, a kottaolvasás, valamint a hangszerhasználat óvodai módszertanának saját élményű bemutatása által pedig motivációt kaptak a további pedagógiai munkájukhoz.

A nyolc órán át tartó továbbképzésen az előadók, Berta Mónika, Karika Judit és Dudás Ildikó élményszerű és dinamikus előadásukkal teljesen elvarázsolták a megjelent óvónőket, akik  nagy átéléssel és örömmel kapcsolódtak be az éneklésbe, az együttmuzsikálásba és az ezzel kapcsolatos  tevékenységekbe.

Kodály Zoltán szavaival élve, miszerint „Az óvodával, annak zenéjével foglalkozni nem mellékes kis pedagógiai kérdés, hanem országépítés“, megállapíthatjuk, hogy ez a kistérségi pedagógiai továbbképzés jelentősen hozzájárult az óvópedagógusok szakmai tudásának gyarapításához és ezáltal az óvodák oktató-nevelő munkájának minőségéhez is.

PaedDr. Manó Ivett,

Óvoda Nagyfödémes


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.