Peternai Zsuzsanna: Konstruktív és projektpedagógiai módszerek (nemcsak az eTwinningben) – 2. rész

Előző cikkünkben az IKT alapú oktatásról és a web 2.0 internetes alkalmazásokról volt szó, említést tettünk az online irodai szoftverekről, a wikiről és elkezdtünk bemutatni tartalommegosztó és -kezelő alkalmazásokat. Ezzel folytatjuk cikksorozatunk befejező részét.

Blogok az oktatásban

Egy évtizede az internetezők nagy része arra törekedett, hogy legyen honlapja. Ma már a blog a közlés egyik legfontosabb eszköze. A rendszeresen frissülő internetes naplókat szakkörök, diákcsoportok, osztályok is fenntarthatják. A hozzászólások révén kapcsolatteremtésre és eszmecserére, valamint tartalombővítésre is mód van. A minket érdeklő blogok bejegyzéseiről, a web számunkra érdekes tartalmairól ma már hírküldő és hírbegyűjtő szolgáltatások (pl. RSS) segítségével saját hírportált is fenntarthatunk magunknak (pl. Netvibes).

blog elnevezés a web log (webes bejegyzés) szavak összevonásából keletkezett. A blogok jelentik ma az internetes közösség megmutatkozásának egyik legfontosabb színterét. A bloggereknek ma már elegendő a tartalomra koncentrálni, mivel számos, ingyenes blogkezelő oldal van, ahol felhasználóbarát módon lehet elkészíteni és feltölteni a bejegyzéseket. A bejegyzések közötti keresés, a címkék használata, a látvány beállítása, a hozzászólások kezelése mind része a szoftvernek, így nekünk csak használni kell azokat.

A magyar weben az index portálhoz kötődő blog.hu és a freeblog.hu a legnépszerűbbek. Ez az egész világon ismert szolgáltatás, mely magyar nyelvű felülettel is rendelkezik, a http://www.blogger.com címen érhető el. A blogok világa, a blogoszféra hatalmas és egyre nagyobb ütemben bővül. Ma már számos olyan blog létezik a magyar weben is, amelyek az oktatáshoz kapcsolódnak vagy hasznos kiegészítést jelentenek a tanításhoz/ tanuláshoz. Néhány érdekes magyar nyelvű blog:

Az on-line tartalomfejlesztés és tartalommegosztás a szerzői jogról alkotott elképzeléseket is alapvetően megbolygatta. A szerzői jog kiegészítéseként megjelent egy forradalmian új megközelítés, a Creative Commons, mely lehetőséget ad az internetes tartalom szabadabb és egyszerűbb kezelésére szerzői jogi szempontból.

Webkészítő alkalmazások

Amennyiben a projektpartnereikkel közösen végzett munka eredményeit az on-line térben nyilvánosságra szeretnék hozni, erre a célra létrehozhatnak egy honlapot. Ehhez nem kell profi programozónak lenniük, hiszen ma már nagyon sok felhasználóbarát alkalmazás van, amellyel lépésről lépésre létrehozhatják saját honlapjukat. Ezek alapverziói ingyenesek, a bővített változat előfizetése a projekteredmények disszeminációját illetően sem indokolt. Próbálják ki és használják merészen bármelyiket a következők közül: www.yola.com, www.weebly.com, www.webs.com, www.moonfruit.com, www.wix.com. A Webnode (www.webnode.hu) magyar nyelven elérhető, így még könnyebb a használata. A honlap szerkesztőfelülete látványos, könnyen és gyorsan átlátható, egyszerűen használható. Felhasználóbarát jellege megfigyelhető az interaktivitásában, abban, hogy lehetőség nyílik a valós idejű szerkesztésre, azaz ami elkészül, azonnal ellenőrizhető, hogyan is jelenik meg a weben. Nagyon profi felületet lehet létrehozni lényegében percek alatt. Nem igényel letöltést, telepítést, egy gyors regisztráció után azonnal használható.

További alkalmazások

Voki – www.voki.com

Ezzel az online eszközzel beszélő karaktereket, azaz vokikat lehet létrehozni. Regisztráció nélkül is meg lehet alkotni egy-egy ilyen beszélő kis figurát, de regisztráció után még több funkció és lehetőség áll rendelkezésre. Mindig problémás kérdéskör a diákok anonimitásának biztosítása. Ezzel az alkalmazással könnyen feloldható ez a probléma, hiszen a voki lényege az, hogy a diák kiválaszt, testre szab egy avatart, figurát magának. Mikrofon segítségével felmondhatja a kívánt szöveget, vagy egyszerűen csak begépeli azt, és a kiválasztott hangon visszamondja azt a kis voki figura. A projekt kezdetén például nagyon hatékony jégtörő módszerként tud működni, hiszen még a partnerintézmények diákjai nem ismerik egymást, félénkebbek, így a program segíthet legyőzni a gátlásaikat, félelmeiket például a bemutatkozás alatt. Ezeket a kis bemutatkozókat egy link segítségével könnyedén el lehet küldeni a partnereknek, szülőknek is. Lehetőség nyílik mindezt beágyazni egy weboldalra, a projekt TestvérTerére, vagy meg lehet osztani közvetlenül több közösségi oldalon is. (…)

A teljes cikk a Katedra folyóirat XXV/10. (júniusi) számában jelent meg

fotó: pixabay.com


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .