Bereczné Auxner Mónika: A Komplex Instrukciós Program egy gyakorlott pedagógus szemszögéből

Véleményem szerint az oktatásban nincs csodamódszer. A Komplex Instrukció alkalmazása mégis ablak a világra, mely kinyit gyermek- és tanárlelket egyaránt, élethelyzetekhez közelít, fogékonnyá tesz, mindennapi problémákat orvosol. Szakmánkban nap mint nap bizonyítanunk kell, hogy az eredményesség csak kitartó, körültekintő munkával érhető el. Egyáltalán nem mindegy, milyen úton, hogyan érjük el tanítványainkkal a teljesítményt.

A Komplex Instrukciós Program egy olyan tanítási–tanulási stratégia, amely a hagyományos oktatástól eltérő szemléletű, innovatív gondolkodást igénylő, csoportmunkára épülve ér el sikert a tudás gyarapításában. A módszer nem igényel speciális tantervet; NAT-kompatibilis, tanterv- és tanmenetkövető. Jól használható rendszerező, összefoglaló, gyakorló órákon, de alkalmazható új ismeretanyag elsajátítása során is. A diákok szeretik, várják ezeket a tanórákat, ahol képességeiket megmutathatják, kreatívak lehetnek, együtt munkálkodhatnak, közösen érik el a sikereket.

A tanítási óra szerkezete

A 45 perces tanóra a csoportfeladatok eredményét felhasználó, azt továbbgondoló, névre szóló egyéni feladatok megoldásával teljesedik ki.

Ennél a programnál a pedagógus tényleges munkája nem az óravázlat írásával kezdődik, hanem jóval korábban. Akkor, amikor egy, a tanmenetben megadott téma köré csoportosítva, az elsajátítandó anyaghoz motivációt, feladatokat keresünk diákjainknak. Egy frappáns, rövid terjedelmű „nagy gondolat”-ot választunk az óra eleji beszélgetés indításához, a megszokottól eltérő megfogalmazásban. Pár perces ráhangolás, figyelemirányítás a csoportfeladatra.

Csoportfeladat: A tanulók 4-5 főből álló, heterogén összetételű csoportokban dolgoznak, melyek 2-3 havonta rotálódnak. A csoportok körültekintő kiválasztása az egyik legfontosabb feladatunk. A csoportfeladatokat ugyanis úgy kell kitalálnunk, hogy mind a tehetséges, mind a fejlesztésre szoruló tanulók számára is érdekes, motiváló és megoldható legyen. A csoportok egy adott témában eltérő feladatot kapnak. A heterogén csoportban végzett munka elősegíti a társadalmi szerepek tanulását, a felelősségvállalást, a konfliktuskezelés technikájának elsajátítását. Egymásrautaltságot feltételez, és kognitív képességeket fejleszt. Megoldására 15-20 percet használhatnak fel a tanulók a 45 perces tanítási órából.

Beszámoló a csoportmunka után: A tanulók 7-10 percben az osztály előtt beszámolnak munkájuk eredményéről, az esetleges problémákról és értékelik a közös munkát.

Egyéni feladatok: Ezután következik a csoportmunkára épülő, differenciálásra alkalmat adó, személyre szóló feladatok kiosztása. Megoldásuk általában 5-6 percet vesz igénybe. A pedagógus meghallgatja az egyéni beszámolókat, majd értékeli azokat.

Értékelés: Az órai munka az értékeléssel zárul, ahol a pozitív megerősítésnek, a státuszkezelésnek központi szerepe van.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .