„Egészségesebb vizekre evezni…“

A Nemzetközi Duna Nap alkalmából a Duna Védelmi Nemzetközi Bizottság (ICPDR), a Global Water Partnership Közép- és Kelet-Európa Régió (GWP CEE) a GWP Szlovákia Alapítvány és a Pozsonyi Regionális Természetvédelmi Egyesület  (BROZ) ismét meghirdette a Duna Művészeti Mestere (DAM) alkotói pályázatot, melynek témája „Tegyünk együtt az egészségesebb Dunáért”. A verseny feladata, hogy a pályázók folyók, tavak partján tett látogatás alapján, – a vízi környezet ösztönző hatására – az ott talált tárgyakból, anyagokból háromdimenziós alkotásokat hozzanak létre. A mű olyan képzőművészeti alkotás lehetett, amely a vízből, vízpartról származó természetes, vagy mesterséges elemek felhasználásával készült. A felhasznált anyagoknak közvetlenül kötődniük kellett a Duna, vagy bármely mellékvizének életteréhez, mint például a sodródó fadarabok, levelek, növények, kavicsok, kagylók, illetve a folyóba dobált és a parton talált hulladék. A pályázatra 6-18 éves tanulók jelentkezhettek. A nevezéshez az elkészült alkotásokról fényképfelvételt kellett készíteni és eljuttatni a szervezőkhöz.

A felbári Batthyány-Strattmann László MTNy Alapiskola tanulóinak egy csoportja, Botló Vivien, Bóna Szabina, Kiss Virág, Kucsera Csenge, Mezei Lili, Nagy Rebeka, Szabó Virág vezetésem alatt izgatottan fogott neki a feladatnak. A felbári diákokat nemcsak a Duna-parti séta és a közben fellelt érdekesebbnél-érdekesebb alapanyagok inspirálták, hanem a Csallóközt és vizeit sújtó ökológiai katasztrófa is.

Alkotásukkal a víz értékére hívták fel a figyelmet. Mi emberek ugyanis mindent csak akkor értékelünk, ha már nem természetes, hogy van.

Minden élőlény számára az egészség a legfontosabb, hogy megfelelően tudjanak nőni, fejlődni, szaporodni. Az élet a vízben alakult ki. A víz egyike azoknak az anyagoknak, mely elengedhetetlen az élet, az egészség számára.

A világon nagyon sok országban nincs elegendő víz vagy megfelelő minőségű ivóvíz. Meglehet, pont ez az oka, hogy az ott élők úgy határoznak, „egészségesebb vizekre eveznek“. Nekünk, itt Csallóközben, egy ilyen jellegzetes és egyedülálló folyó közvetlen közelében, mint a Duna, az egyik legnagyobb ivóvízkészlettel a lábunk alatt, ez az értékes kincs „ingyen” megadatott/megadatik, nem volt más dolgunk/nincs más dolgunk, csak, hogy vigyázzunk rá, védjük! – írták munkájuk küldetésében.

A verseny kiértékelése 2018. június 16-án a Vízmúzeumban, Pozsonyban volt, ahova bennünket is meghívtak. Kis közösségünk kitörő örömmel vette tudomásul, hogy a szlovákiai forduló győztese a felbári Batthyány-Strattmann László Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola csapata lett, így alkotásukkal képviselhetik Szlovákiát a verseny nemzetközi fordulóján, amely két részből áll. A szakmai zsűri értékelése mellett egy online szavazás is folyik. A legtöbb like-t összegyűjtő kép illetve video különdíjban részesül. Alkotásunk megtalálható a Danube Art Master Facebook oldalán. Reméljük, hogy elnyeri tetszésüket és egy like-kal szavaznak rá.

Mgr. Jánoška Enikő tanító néni


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.