„A pénz nem boldogít, csak az, amire költöd”

Pénzügyi készségek fejlesztése a Selye János Gimnáziumban

Iskolánk, a Selye János Gimnázium évek óta foglalkozik a pénzügyi készségek fejlesztésével, különféle előadásokat szervezünk. Tavaly kapcsolódtunk be először az OTP READY Alapítvány projektjébe, amely az OTP Banka Slovensko, a.s. által 2015 áprilisában létrehozott alapítvány. Célja pénzügyileg képzett és felelős fiatal generáció felnevelése, gazdasági tudatosságának fejlesztése.

Az OTP READY Alapítvány Szlovákiában egyedülállónak számító know-how-t alkalmaz, a diákok interaktív pénzügyi képzését. Kurzusaik jól kidolgozott tematikus tananyagra és a legmodernebb technikai felszerelésre támaszkodnak. Ezt a kb. négy órai képzést iskolánk 3. évfolyama abszolválja. Szeptember 27-én és 28-án két osztály, október 17-én és 19-én 3 osztály 140 diákja foglalkozik szervezéssel, tervezéssel, Magyarország társadalmi és gazdasági helyzetével. Téma lesz a családi költségvetés készítése, pénzügyi tervezés, gazdasági és munkaerő-piaci alapismeretek. Bemutatják a banki és pénzügyi termékeket, hogyan kell egy vállalkozást felépíteni és nem utolsósorban üzemeltetni.

A modul a vágyak és célok közti gyakran fennálló diszharmónia megbeszélésével és az ebből eredő negatív hatások kivédésének megtanításával indul. Ezt követően a diákokat megismertetik az ún. céltérkép alkalmazásával, ahol a vágyak létrejöttétől azok megvalósításáig nyújtanak elméleti segítséget. A céltérképpel párhuzamban megjelennek a hazai demográfiai és nyugdíjhelyzet egyre súlyosbodó problémái, és ehhez kapcsolódóan a pénzügyi tervezés fontossága, mely átvezeti a csoportot a konkrét pénzügyi termékek gyakorlati alkalmazásához. Egy képzeletbeli utazás során a diákoknak meg kell határozniuk költségtípusokat és ezekhez kell rendelniük a megfelelő banki termékeket. Bemutatják a makrogazdaság főbb piacait, ezt követően pedig munkaerő-piaci ismeretek kerülnek terítékre. A képzés további részében a diákok önmaguk tervezhetik meg egy négytagú család havi költségvetését, a tréning zárásaként pedig lehetőségük nyílik kiscsoportos munkában egy virtuális vállalkozás megalapítására, stratégiai tervezésre és egy fiktív termék gyártására versenypiaci keretek közt. A kurzus vezetői – Pénzová Zsuzsanna mérnök és Kamila Trévaiová magiszter – tapasztalt lektorok, akik speciális képzést kaptak a diákokkal való foglalkozás területén.

Diákjaink egy része már abszolválta a képzést. Megkérdeztem őket, hogy tetszett nekik. Válaszuk egyöntetűen nagyon pozitív volt, a lektorok könnyen magukra irányították a diákok figyelmét, új ismeretekkel gazdagodtak a pénzügy területeiről. S ami talán a legfontosabb, játékos, egyszerű, interaktív formában hozták közelebb a diákok számára a pénz világát és próbálták megtanítani őket hatékonyan gazdálkodni.

PaedDr. Králik Zsuzsanna, a Selye János Gimnázium tanára


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.