Egy szép hagyomány folytatódik

Idén novemberben immár 26. alkalommal kerül megrendezésre Komáromban a Nagy Károly Matematikai Diáktalálkozó. A rendezvény ötletgazdája Oláh György, posztumusz Magyar Örökség Díjjal kitüntetett matematikatanár, aki az ötágú síp szellemében szervezte meg az első diáktalálkozót 1991-ben. (Illyés Gyula mondta egykor, hogy bár Magyarországot Trianonban öt felé darabolták – a magyar Kultúra egy és oszthatatlan, tud olyan harmonikusan, szépen megszólalni, mint egy ötágú síp, melynek sípjai különböznek, de a hangszer mégis egy.) A találkozóra már évek óta szívesen jönnek a meghívott tanárok, előadók, mert érzik és tudják, hogy ez a rendezvény nemcsak tehetséges diákokkal való foglalkozás, hanem a magyar diákok matematikai képzésének seregszemléje is, színvonalas, érdekes előadásokkal. A rendezvény keretén belül megismerkedhetnek Komárommal, történelmével, nevezetességeivel, a felvidéki magyar kultúra kincseivel. Oláh György sajnálatosan korai távozása utáni években Keszegh István vette át a szervezői feladatokat, majd két éve ezt a munkát Fonód Tibor, a Selye János Gimnázium igazgatóhelyettese vállalta magára.

A révkomáromi Selye János Gimnázium és az Ipari Szakközépiskola közös szervezésében megtartott Nagy Károly Matematikai Diáktalálkozó gerincét minden évben hazai és határon túli magyar matematikatanárok és egyetemi hallgatók szakmai előadásai képezik. A legutóbbi, 2017-ben tartott háromnapos rendezvény 24 előadásán közel 80 kárpát-medencei magyarlakta vidékről érkezett érdeklődő vett részt. A Nagy Károly Matematikai Diáktalálkozón a tehetséggondozás fontos szerepet játszik. Az ebben járatos tanárok tartanak a diákoknak olyan foglalkozásokat, amelyeken a kötelező tananyagon kívül túlmenő, fontos matematikai gondolatokat tartalmazó és a későbbiekben nagyon jól hasznosítható ismereteket mutatnak be. A magyar matematikai képzés magas szintje ma már egy elfogadott tény és nekünk kötelességünk, hogy ehhez szerény lehetőségeinkhez képest mi is hozzájáruljunk. Eljönnek Komáromba a Kárpát-medence magyar diákjai, hogy gyarapítsák tudásukat, ismerkedjenek egymással. Van miből meríteni, hiszen a magyar matematikusok világszerte elismertek, sikeresek, gazdag hagyományokra támaszkodhatunk.

A rendezvény összekapcsolja az anyaország, Erdély, Felvidék és Délvidék magyar matematikatanárait és a legtehetségesebb diákokat. A megnyitó ünnepségen az utóbbi években egyúttal az Oláh György Matematikai Tehetségdíj átadására is sor kerül egy-egy kárpát-medencei magyar ifjú matematikus számára. A díjalapítókból álló kuratórium (Keszegh István, nyugalmazott matematika-fizika szakos tanár, Mészáros József, nyugalmazott matematikatanár, Oláh Györgyné, matematikát tanító pedagógus, valamint Tarics Péter) mindig október végén dönt az aktuális díj átadásáról a beérkezett írásos javaslatok alapján, a díjra pályázó diákok eredményeinek értékelése és alapos mérlegelése után. Olyan magyar középiskolásnak ítélik oda, aki kimagasló eredményt ért el főleg a Nemzetközi Magyar Matematikaversenyen, ill. az egyéb matematikaversenyeken. Az egyes régiók javaslata alapján az öttagú kuratórium választja ki azt a diákot, aki érdemes a díjra, melynek tárgyiasult formája Domonkos Béla érdi szobrászművész Oláh György-emlékérme, pénzjutalom és könyvcsomag.

Az elmúlt években a résztvevők rendszeresen önköltséges alapon utaztak több helyszínről (Sepsiszentgyörgy, Székelyudvarhely, Szabadka, Zenta, Pécs, Szeged, Miskolc, Hódmezővásárhely, Kaposvár, Debrecen, Nagykanizsa, Kassa, Galánta, Szenc, Pozsony, stb.) Komáromba, megtérítve nemcsak az utazással kapcsolatos költségeket, hanem az elszállásolás és az étkezés költségeit is. A diákok számára előadásokat biztosító tanárok díjazás nélkül, kizárólag a rendezvény iránti tiszteletük és a matematika iránti elkötelezettségük miatt vállalják a feladatokat.

Fonód Tibor, főszervező


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .