A tanár is tanul(hat)

Sem témád fontossága, sem műszereid teljesítménye, sem tudásod nagysága, sem terveid pontossága nem pótolhatja gondolataid eredetiségét és megfigyelésed élességét.” (Selye János)

Egymás eredeti gondolatainak megismerése, új módszerek, stratégiák éles megfigyelése is célja volt annak a háromnapos testvériskolai csereprogramnak, amelynek keretében óralátogatásokat, megbeszéléseket, előadásokat, műhelymunkákat terveztek a hazai részt vevő pedagógusok, hogy segítsék a határokon átívelő oktatás szakmai együttműködésének támogatását. A program lehetőséget nyújtott a magyar nyelvű szakmai tudás gyarapodásához, és a Kárpát-medencei testvériskolai együttműködések kiterjesztését támogatja. A csereprogrammal megvalósult a projekt egyik kiemelt célja, azaz a szakmai együttműködés erősítése, valamint a tudástranszfer a résztvevők között.

A Selye János Gimnázium október 25. és 27. között részt vett a győri Czuczor Gergely Bencés Gimnázium és Kollégiummal az Oktatási Hivatal által meghirdetett projekt (EFOP 3.10.1-17-2017-00001 „Tematikus együttműködés erősítése a köznevelés és felsőoktatás terén a Kárpát-medence szomszédos országaival”) keretében megvalósuló pedagógus-csereprogramban. A hazai gimnáziumot Vajányi Orsolya (történelem – szlovák) és Danczi Annamária (magyar nyelv és irodalom – német), míg az anyaországi intézményt Németh Ottó (magyar nyelv és irodalom – történelem) és Cséfalvay Tamás (történelem – angol) pedagógusok képviselték.

Andruskó Imre, a Selye János Gimnázium igazgatója köszöntötte október 26-án reggel az iskolába érkező kollégákat, bemutatta az intézményt, annak bencés múltját, majd eszmecsere is folyt a múltbeli és jelenlegi helyzetről az iskolákban, a kisebbségi helyzetről, a közös történelemről. A szakmai és kulturális programok skálája színes volt, hiszen a vendég pedagógusok hospitáltak a fogadó tanár kollégák óráin, részt vettek egy színházi előadáson mint tantermen kívüli nevelési programon, de számos szabadidős tevékenységet is abszolváltak. Mivel ugyanekkor a komáromi Eötvös Utcai Alapiskola is fogadott öt (szegedi) vendég tanárt, így több programon közösen vettek részt a hozzánk látogató tanárok, mint például az erődlátogatáson, a városnézésen, a Selye János Egyetemen szervezett beszélgetésen, a polgármesteri fogadáson, valamint az étkezések alkalmával találkozott a társaság.

Danczi Annamária magyar nyelv és irodalom óráin Német Ottó hospitált. Az elsős diákok a nyelvjárásokról beszélgettek, tájszavakkal játszottak, megismerkedtek a Kárpát-medence nyelvjárási régióival, és egy csángó népmesét is meghallgattak eredeti moldvai nyelvjárásban. A harmadikos gimnazisták az orosz realisták közül Gogol novelláival foglalkoztak: drámapedagógiai módszerek segítségével dolgozták fel A köpönyeg és Az orr című műveket, beszéd nélkül kellett eljátszaniuk a történeteket a többieknek, akik a látottak alapján rekonstruálták a novellák tartalmát, lényegét, mondanivalóját.

Vajányi Orsolya történelemóráit Cséfalvay Tamás tekintette meg. Az első évfolyamos diákokkal az ókori Egyiptom „rejtelmeibe” kóstoltak bele: képi források és egy animáció alapján az egyiptomi mitológia fontos szereplőit és mozzanatait rekonstruálták, valamint szót ejtettek a hieroglifákról és megfejtésük történetéről. A második évfolyamban a honfoglalás témáját boncolgatták. Az óra alapját a honfoglalás kori mondákról szóló beszámoló képezte, melynek közös értékelése és elemzése teret adott a véleménynyilvánításra: Milyen szerepe volt a mondáknak a történelem során? Milyen funkciót töltenek be a jelenben? Az eszmecsere során – a fehér ló mondája alapján – rávilágítottak a szlovák–magyar közös történelem kulcskérdéseire is.

A győri kollégák új módszereket megismerve, inspirálódva tértek haza. „Mindkét általam látogatott órán az együttműködés határozta meg a tanár-diák viszonyt, a kölcsönös bizalom, amely a pedagógus szakmai és emberi karakterét dicséri. A játékosság és ötletgazdag megoldások, amelyek a diákok bevonását és találékonyságát messzemenőkig igényelték, színessé és izgalmassá alakították a tanórákat. A diákok kiváló tájékozottsága és kreatív helyzetfelismerése szintén meghatározó volt. Mind az elmélet, mind pedig a gyakorlat szintjén jól teljesítettek a gimnazista diákok (pl. a nyelvjárási formákat nem pusztán a tankönyviekkel illusztrálták, de felhasználták a saját ízes példáikat is)” – osztotta meg Németh Ottó gondolatait, megfigyeléseit az óralátogatások, a selyés diákokkal és a részt vevő pedagógusokkal való találkozás kapcsán.

A projektben részt vevő pedagógusok szállását a projekt finanszírozta, az egyéb felmerülő költségeket pedig Andruskó Imre, a Selye János Gimnázium igazgatója, Tóth Konstantin, a Czuczor Gergely Bencés Gimnázium és Kollégium igazgatója, Majer Péter, az Eötvös Utcai Alapiskola igazgatója, illetve Komárom város önkormányzata és más szponzorok fedezték.

Danczi Annamária,

a Selye János Gimnázium tanára


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .