„Csak a múltat ismerve épülhet a jövő”

Selyés diákok győzelme a Komárom 1938 – várostörténeti vetélkedőn

Nagy örömmel és érdeklődéssel fogadtuk, mikor a nyár folyamán Deák Irén tanárnő megkeresett minket egy történelmi vetélkedővel kapcsolatban, melyet Komárom egyesítésének 80. évfordulója alkalmából hirdetettek meg. Mind a négyen szeretjük a történelmet, így nem is volt kérdés, hogy részt veszünk majd a megmérettetésen. Szeptemberben megkezdtük a felkészülést, ami nagyon izgalmasan telt, hiszen bepillanthattunk annak a városnak a múltjába, ahol mi is mindennapjainkat töltjük. Különleges volt megismerni azokat a személyeket, családokat, akik sokat tettek az akkori Komárom fejlődéséért, bejárni, esetleg felkutatni azokat a helyeket, ahol a fontosabb események történtek. Kivételes érzés volt egy feladat erejéig beleélni magunkat az 1938-as ünneplő tömeg hangulatába, miközben elkészítettünk egy korabeli plakátot. A sok tanulás és felkészülés után már nagyon izgatottan vártuk a verseny napját. A dél-komáromi Rendezvényközpontban november 8-án kezdetét vette a verseny, ahol Észak- és Dél-Komárom középiskolás diákjai mérték össze tudásukat. Iskolánkat a Kálazdy Virág Petra, Kováč Szilárd, Nagy Dávid és Rancsó Sarolta alkotta csapat képviselte. Kreatív kérdéseket és feladatokat kellett megoldanunk, ami így még izgalmasabbá tette a vetélkedést. A kilenc feladat megfejtése után elérkezett az eredményhirdetés pillanata. Felemelő érzés volt, mikor kimondták, hogy a képzeletbeli dobogó legfelső fokát iskolánk, vagyis mi foglalhatjuk el. Büszke Selyésként vettük át a kupát és fogadtuk a gratulációkat. Az est egy állófogadással ért véget, melyen az összes versenyző és szervező is részt vett. A finom vacsora közben volt lehetőségünk még beszélgetni, majd elindultunk hazafelé.

Örömmel gondolunk vissza a felkészülés időszakára és a verseny napjára. Köszönet Deák tanárnőnek, aki törődött, foglalkozott velünk. Most már kicsit másként fogunk átsétálni a Klapka-téren, vagy ránézni az Erzsébet hídra, hiszen felmenőink sokat tettek azért, hogy Komárom, Komárom maradjon, mely semmihez sem fogható!

Rancsó Sarolta, III.A SJG Komárom


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .