Mesterségek napja a Munka Utcai Alapiskolában

Emlékeznek még az „Amerikából jöttem, mesterségem címere…” nevű játékra? A mai gyerekek szinte már nem is játsszák. Pedig milyen szórakoztató is volt két betű és némi „pantomim” segítségével kitalálni egy-egy szakma nevét. A Munka Utcai Alapiskolában a múlt héten még csak találgatniuk sem kellett a felső tagozatos tanulóknak: a szakmák házhoz jöttek (ám nem Amerikából), életre keltek és kipróbálásra csábították a lányokat s fiúkat egyaránt.

November 15-ét és 16-át a Mesterségek napjává „avattuk” intézményünkben. A rendezvény idejére az iskola számos tanterme átalakult műhellyé, szalonná vagy épp sütésre-főzésre alkalmas konyhává. Örömünkre szolgált, hogy a megszólított komáromi és környékbeli szakközépiskolák egytől egyig elfogadták meghívásunkat. Készséges mestereik és ügyes diákjaik segítségével alig egy óra alatt berendezkedtek a rendelkezésükre bocsátott termekben, hogy tettre készen várhassák a műhelyükbe látogató csoportokat. Az is bebizonyosodott, hogy az iskola ismét számíthat a segítőkész szülők, iskolabarátok támogatására is: egy-egy anyuka, nagymama, apuka és nagynéni, pár barát, valamint egyik volt tanítványunk szintén felajánlották, hogy bemutatják szakmájukat tanulóinknak.

A kétnapos rendezvény folyamán közel 200 felső tagozatos tanuló 16 különféle szakmába, mesterségbe kóstolhatott bele. Kipróbálhattak néhány kézműves mesterséget mint pl. a nemezelés, a szappanöntés vagy a kukoricamorzsolás, „tesztelhették” kézügyességüket a tűzzománcozás, a vitrázsüveg-készítés ill. a virágkötészet során, megtudhatták, milyen szakot rejtenek a design, a grafika és a logisztika szavak. Lehetőségük adódott egy-két fiús és lányos szakmában is próbára tenni képességeiket: asztalosmunka, villanyszerelés, festés, koktélkeverés, kézi és gépi varrás… csak hogy párat említsek a széles kínálatból. Készültek csodás frizurák, decens sminkek, s a lányok ugyanolyan ügyesen bántak a csavarhúzóval, mint ahogy a fiúk kezelték a varrógépet.

Úgy gondolom, nemcsak nagyon mozgalmas, hanem sikeres és izgalmas két nap is áll mögöttünk. A folyosón elhelyezett „véleménypalack” megtelt tanulói üzenetekkel, melyekben a következő szavak ismétlődtek: „nagyon tetszett”, „remélem, jövőre is…”. Igazán örülünk, hogy a gyerekek így értékelték a rendezvényt. Bízunk benne, hogy a kezdeményezés elérte célját: tanulóink közelebbről megismerkedtek egy-egy szakmával, akár érdeklődésük és vonzalmuk is nyiladozni kezdett egyik-másik iránt, s néhányan talán még a „mi leszel, ha nagy leszel?” kérdésre is megtalálták a választ.

Köszönjük a részvételt, a mesteri felkészülést és foglalkozásokat valamennyi szülőnek, iskolabarátnak és a következő iskoláknak: a komáromi Kereskedelmi és Szolgáltatóipari Szakközépiskolának, a komáromi Gépipari és Elektrotechnikai Szakközépiskolának, a komáromi Műszaki Szakközépiskolának, a gútai Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskolának és a Karvai Szakközépiskolának.

Károlyi Szikonya Judit

az iskola igazgatója


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .