A „Pislákoló mécses” immár nagykorú

A „Pislákoló mécses” vers- és prózamondó verseny egy új fejezetéhez érkezett. Advent első szombatján betöltötte nagykorúságát. A 18. születésnapját ismét a keresztény irodalom felvonultatásával ünnepelte. A verseny iránt egyre több iskola és diák érdeklődik. Mára kiderült, hogy a vallásos irodalom nemcsak egy szűk szelete az irodalomnak, amelyre csak egy kis réteg nyitott. A magyar és a világirodalom nagyon sok költője és írója fordult örömében, bánatában Istenhez. Többségük műveiben megjelennek a mély emberi értékeket hordozó gondolatok, üzenetek. A szép, az értékeket hordozó vers, próza sokak szívét melengeti. Ezek a művek elmélkedésre, a dolgok tovább gondolására, az élet újraértelmezésére és a jóra sarkallják az előadót, felkészítőt és a hallgatót is. Jó tudni, hogy sokan vágynak arra, hogy ezeket az értékeket magukénak tudják, s hogy a jót, értékeset továbbadják. Látszik, hogy a világ éhes a szeretetre, megértésre, jóra.

A nagykorúsággal velejárója, hogy a verseny iskolát váltott. Az idei versenynek ugyanis a Selye János Egyetem adott otthont, s ezzel az egyetem és annak református kara társszervezőjévé vált a rendezvénynek ugyanúgy, ahogy anno a Marianum Iskolaközpont is. Ez a váltás egy magasabb színvonalat, komfortot biztosított a résztvevők és a szervezők számára egyaránt. A helyszínváltásnak az előnyei közé tartozott a parkolás megoldása, valamint, hogy az egyetem konferencia központja nemcsak magának a versenynek, de a gálaműsornak is otthont tudott adni. Így egy fedél alatt tudtuk megszervezni a rendezvényt. A verseny az előadótermekben zajlott, a gála pedig az aulában.

Minden rendezvény után értékelünk. Az értékelés nemcsak a résztvevőkre és azok előadására terjed ki, de magára a szervezésre is. Ez hozta magával, hogy idén első alkalommal került sor a résztvevők sávos értékelésére. Valamennyien arany, ezüst illetve bronz besorolást kaptak. Az aranysávos versenyzők legjobbjai pedig helyezést is nyertek. Megújult a zsűri összetétele is. A versenyzőket hazai és anyaországi szakemberek értékelték. Voltak köztük média- és kommunikációs szakemberek, nyelvészek, irodalmárok, lelkészek, esztéták, tanárok… Valamennyien pozitívan értékelték a versenyzők felkészülését, az előadott művek választását.

Nagykorúak lettünk, mivel 18. alkalommal került megrendezésre ez a rendezvény. De nem ünnepelhettünk volna, ha nem lennének lelkes tanárok, felkészítők, áldozatkész szülők, önkéntes munkát vállaló zsűritagok, de mindenek előtt irodalmat és anyanyelvet szerető gyerekek és fiatalok, akik a megmérettetés mellett missziós tevékenységet is vállalnak. Köszönetünket irányukban Vadkerti Imre, Sipos Dániel és Zsapka Attila közös koncertjével fejeztük ki. A helyezettek ezen felül könyvjutalomban részesültek. A kategóriák győztesei pedig csaknem 300 fős közönség előtt adhatták elő a választott művet.

Nagykorúságunk betöltéséhez nagyban hozzájárultak támogatóink is, s köztük elsősorban a BGA és a KultMinor.

A versenyen idén 27 iskola 124 diákja vett részt. Nagy öröm lenne számunkra, ha az egyetem jövőre is helyet adna rendezvényünknek és vállalná a társszervezést, s örömmel vennénk, ha hallgatói közül legalább néhányan részt vennének a megmérettetésen. Hiszem, hogy a felnőtt korú versenyen van helyük a felnőtt előadóknak is.

  • Ag –

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.