A Selye János Gimnázium a kerületi spanyol olimpián

A Selye János Gimnázium idén is bekapcsolódott a spanyol nyelvi olimpiába. A kerületi fordulóba 8 diákunk jutott be; az iskolai forduló 1. és 2. helyezettje az A kategóriában, amelyben az elsősök és másodikosok versenyeznek, két diák a B kategóriában, amely a harmadikosok és a kvinto korcsoportja, a negyedikesek, sexto és septimo számára kialakított C kategóriában további két diák képviselte iskolánkat. 2019-ben pedig volt szerencsénk a D kategóriában is két diákot indítani, akik tudásukat részben külföldön szerezték, vagy tökéletesítették. Ők az úgynevezett bilingvális vagy hispanofón kategória, illetve az oktávosok tartoznak még ide.

A kerületi fordulót mindig a diákok becsületes felkészülése és felkészítése előzi meg. Ezek a fiatalok egész évben részt vesznek a délutáni spanyol szakkörökön, hogy fejlesszék a különböző nyelvi kompetenciáikat. Hisz ők is tudják, hogy a verseny nagyon igényes, tehát a jó eredményért bizony tenni kell! De a szorgalom, eltökéltség és becsületes munka idén is meghozta gyümölcsét.

A spanyol olimpia kerületi fordulója február 11-én zajlott Nyitrán.

A B kategóriában Kozmér Barbara 3. A osztályos tanuló szerezte meg az első helyet, aki ezzel kiérdemelte, hogy részt vegyen a márciusi országos döntőben. Felkészítése közös munka gyümölcse.

Ugyanezen kategória 3. helyezettje idén az a Szakáll Lili (3.A) lett, aki tavaly az iskola történetében először diadalmaskodott az országos döntőben is.

D kategóriában is nagyon szép eredmény született, ugyanis a spanyol olimpiákon már veteránnak számító Nagy Natália szintén 3. helyet ért el. Ez a dolog azért is nagyon különleges, mert ebben a kategóriában olyan diákok versengenek, akik hosszabb időt, akár két évet is spanyolajkú országban töltöttek. Natália tudását viszont kizárólag az iskolai órákon és szakkörökön szerezte, melyet Hevesi Petruf Alena vezetett. Hosszú és sikeres együttműködés az övék, ahol a tehetség és a szakértelem találkozott. Nati már korábban is hozott nagyon szép eredményeket. Kvintósként a B kategória kerületi fordulóján győzedelmeskedett, majd az országoson az előkelő 5. helyet szerezte meg. Ezt az eredményt egy évvel később a C kategóriában megismételte. Mindez Nati tartós, kemény munkájáról és különleges tehetségéről tesz tanúbizonyságot. Szívből gratulálunk neki, és kívánunk további sok sikert a továbbiakban.

Bár a további kategóriákban nem sikerült diadalmaskodnunk, méltán lehetünk büszkék eredményes megoldóinkra is. Az A kategóriában Földes Csaba (2.B) a 8., Kovalik Kapusňák Sabina (2.C) pedig a 10. helyezést szerezte meg. A C kategóriában Vlahy Rebeka (4. B) az 5. , Zámbó Kitti (4. C) a 8. helyen végzett. A D kategória másik indulója, Bastrnák Ákos (3.C) pedig a 8. helyet érte el.

Tehát márciusban Barbarának szurkolhatunk majd, aki nemcsak iskolánkat, de az egész kerületet is képviseli az országos fordulón. Sok szerencsét kívánunk neki!

Ezúton szeretnénk megköszönni diákjaink igyekezetét, türelmét és szívós munkáját. Reméljük, hogy a spanyol nyelv szeretetét sikerül átadnunk nekik, és örömüket lelik a készülésben és a tanulásban is.

Alena Hevesi Petruf és Musitz Marietta, spanyoltanárnők


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .