A zsigárdi tanulók árvai tanulmányi útja

Felső tagozatos tanulóinkkal június 19-én három napos év végi kirándulásra utaztunk.

Első megállónk a Déményfalvi Szabadság-barlang volt, ahol egy órán keresztül gyönyörködtünk a sárga, rózsaszín, piros, szürke, zöld cseppkőképződményekben. Megtudtuk, hogy ezek a mangán, vas- és egyéb vegyületek hatására színeződtek. coque licorne samsung Megcsodáltuk a tavirózsás tavacskákat, a cseppkő-vízeséseket és cseppkőoszlopokat. Megismerkedtünk a barlang keletkezésének, feltárásának és megnyitásának történetével. Az egy órás barlangi séta jótékony hatással volt egészségünkre is.

Második úticélunk a meredek sziklaszirten magasodó Árva vára volt. Itt egyeseket a történelmi kiállítás nyűgözött le, ahol ízelítőt kaptunk a vár urainak – Csák Máté, a Hunyadi, Szapolyai, Thurzó, Erdődy és Pálffy családok – életéből, történetéből. combinaison licorne Másokat a vár természettudományi gyűjteménye, az állati preparátumok és ornitológiai tárlat ejtett bámulatba. cover iphone 7 A vár legmagasabb tornyából festői kilátás tárult elénk a Nyugati-Tátrára, a Kis-Fátrára és a történelmi Magyarország északi határára. t shirt pokemon Meglepődve hallgattuk, hogy ebben a várban forgatták a Rigócsőr király, a Hercegnő és a koldus mesefilmeket, sőt Draculáról is készült itt egy történet.

Másnap egy kiadós túra elébe néztünk. peluche pokemon A vadregényes Jánosík-szurdok egyik turistaösvényét fedeztük fel. Vízesések, patakok, hidak, vaslétrák, láncok, drótkötelek tették feledhetetlenné és izgalmassá a túraútvonalat. Sziklákon egyensúlyoztunk, vízeséseket küzdöttünk le. iphone 11 hoesje Mély szakadékok és zúgó patakok fölött lépdeltünk, gyakran kezünkkel is kapaszkodva haladtunk előre. Tudatosítottuk, hogy kitartással, kellő odafigyeléssel, kölcsönös segítségnyújtással képesek vagyunk leküzdeni az akadályokat. A túra végén a gyerekek arcára elégedettség és széles mosoly ült ki.

A harmadik napon az Árvai-víztározón sétahajózva, megismerkedtünk e mesterséges tó keletkezésének történetével, szép üdülőközpontokat és vízierőművet láttunk. Sétahajónk a Szlanicai-szigeten, vagyis a művészet szigetén kötött ki. Az ott található templomban népművészek festményeit és szobrait csodálhattuk meg.

Útban hazafelé megálltunk Besztercebányán, ahol a gyerekek a bevásárlóközpontban egy órás szabad programot kaptak.

Iskolánk diákjaival jövőre hazánk további történelmi és természeti szépségeit látogatjuk meg és fedezzük fel közösen.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .