A Pénzes István Anyanyelvi Vetélkedő levelezős részének összefoglalása

Tisztelt Kollégák, kedves Versenyzők!

A hatodik alkalommal megrendezett Pénzes István Anyanyelvi Vetélkedőbe összesen 36 csapat, azaz 108 tanuló kapcsolódott be. A négy levelezős fordulóban a csapatok várakozáson felül teljesítettek, és egy csapat kivételével végig kitartottak. Az alapfeladatoknak kitüntetett figyelmet szenteltek a versenyzők, de a leleményességüket és alkotókedvüket a jutalompontos feladatokkal is bizonyították.

A vetélkedő célja a logikus gondolkodás fejlesztése mellett a nyelv gazdagságának tudatosítása volt, amelyet a különböző nyelvi játékokon kívül a nyelvjárások, szleng, archaikus szavak bevonásával igyekeztem elérni.

Az egyes fordulókban szereplő feladatsorok nehézségben rétegzettek voltak, tehát minden fordulóban szerepelt egy „kemény dió”. Megtalálhatóak voltak a hagyományosnak nevezhető intarziás, anagrammás gyakorlatok, kreatív definícióalkotások és a frazémákra irányuló feladattípusok, mindemellett új nyelvi feladatokkal is találkozhattak a csapatok (pl. az igekötős igék jelentéshálójával, szóegyenletekkel, betűrejtvényekkel). Különösen örültem, ha a csapatok a feladatmegadást pontosan betartották (pl. amennyiben egy alliteráló átiratot kértem egy frazémához, egyet írtak oda).

A jutalompontos feladatok gyakran az ötletelés mellett a szöveg helyes értelmezését is megkívánták a versenyzőktől. Előfordult, hogy néhányan félreértették az adott feladatot (pl. az ikerintarziát követő, „szóban szó” jutalompontos feladatnál nem egy megfejtett szóban keresték meg az elrejtőzött szavakat, hanem minden egyes szót felhasználtak). Kérem, hogy a bizonytalanságok megszüntetése érdekében a jövőben forduljanak hozzám. A nem saját megoldásokat küldő csapatok megoldásai szintén értékelhetetlenek voltak. Természetesen rengeteg kiváló megoldás is érkezett, akadtak olyan csapatok, akik több tucat jutalompontos feladatot küldtek be minden fordulóban. Bár a jutalompontos feladatokért kevesebb pont járt, ezek megoldása mégis nagy mértékben befolyásolta a csapatok döntőbe jutását.

Köszönöm a felkészítő pedagógusok kitartó munkáját, csapataik segítését, biztatását, figyelmét és idejét! Külön köszönöm, hogy a kitöltött feladatlapok általában rendben és időben megérkeztek hozzám. A versenyző csapattagoknak őszintén örülök és szívből gratulálok! Remélem, hogy a következő évben újból bekapcsolódnak az anyanyelvi vetélkedőbe.

Tóth Katalin, a Pénzes István Anyanyelvi Vetélkedő szervezője

Összesített pontszámok


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .