Lezárult a Katedra Történelemverseny levelezős része

Tisztelt Kollégák, Kedves Versenyzők!

A Katedra Történelemverseny levelezős része a negyedik fordulóval lezárult. A diákok öt hónapon keresztül oldották a feladatokat. A Katedra-versenyek levelezős fordulói a felkészítők és versenyzők igényeire reagálva négy fordulóra szűkültek, az utóbbi években ugyanis az ismétlődően visszatérő influenzajárvány miatt a decemberi és januári forduló beküldési határidejét nehéz volt tartani. A verseny idei témája Magyarország az első világháborúban (előzményként a dualizmus korszaka), a forradalmak kora és a trianoni döntés volt, megtartva a folytonosságot az egyes történelmi időszakok között.

Az idei évadba 30 iskola 43 csapata kapcsolódott be, többségük elektronikus úton juttatta el hozzám kitöltött feladatlapjait, de voltak olyan csapatok is, amelyek postán is elküldték a megoldásaikat. Örömmel állapíthatom meg, hogy a tavalyi évtől eltérően most mindegyik csapat kitartott az utolsó fordulóig. A csapatok által az egyes fordulóban elért pontok összege meghatározta a csapatsorrendet, illetve a döntőbe jutottak névsorát. A csapatok az idén is felkészülten, figyelemmel és teljes erőbedobással oldották az egyes feladatokat, amelyet mi sem bizonyít jobban, mint a szoros befutó.

Az országos döntőben a szerkesztőséggel való egyeztetés alapján 15 csapat vehet részt. Mivel a továbbjutottak rangsorában az utolsó helyen végzett csapatok között pontegyenlőség alakult ki, 16 csapat kap meghívást a döntőre. Egy iskolából a versenyszabályzat értelmében csak egy csapat juthat a döntőbe, ezért az egyes iskolák legeredményesebb továbbjutó csapatait az alábbi táblázatban zöld színnel jelöltük. Ha egy iskola két csapata pontegyenlőséggel zárt a továbbjutottak között, a felkészítő tanár(ok) dönti(k) el, hogy melyik csapatot nevezi(k) a döntőre! Azok, akik nem jutottak tovább, ne keseredjenek el, hiszen jövőre újból lesz lehetőségük versenyezni. A döntőben terveink szerint tíz fordulón keresztül méretik meg magukat a továbbjutott csapatok ugyanebből a témából. A szakirodalom változatlan marad, megkönnyítve a felkészülést. Figyelem! A döntőbe jutott csapatok készítsenek posztert, amelyet hozzanak magukkal a döntő napjára! A téma: Az osztrák–magyar katonák felszerelése és egyenruháik. Az elkészítés és a kivitelezés egyéni, de minden csapat pontokat kap rá, melyet a versenyszervező dönt el. A posztereket a helyszínen kiállítjuk, így meg lehet tekinteni. A döntőre 2019. május 6-án (hétfőn) kerül sor 9 órai kezdettel a dunaszerdahelyi Magyar Tannyelvű Építészeti Szakmunkásképzőben (Szabó Gyula utca 1.).

A részvételi díj 10 euró csapatonként, amit a továbbjutott csapatoktól kérünk 2019. április 5-ig befizetni postai csekken a Katedra Alapítvány számlaszámára:

SK21 1111 0000 0010 1476 9018, Unicredit Bank Slovakia a. s. 

Kérjük, hogy tüntessék fel az azonosító számot is (variabilný symbol: 2019003)

A befizetésről szóló bizonylat szkennelt képét válaszlevélben küldjék el.

Kérem, hogy a továbbjutók legkésőbb 2019. április 5-ig jelezzenek vissza a tortenelem.katedra@gmail.com e-mail-címre ugyanebben a válaszlevélben, hogy részt vesznek-e a döntőben és igényelnek-e szállást és étkezést (ebéd, elszállásoltaknak vacsora és másnapi reggeli is) a versenynapot megelőző estére. A verseny pontos menetéről még tájékoztatni fogom a döntőbe jutott csapatokat.

Minden csapatnak és felkészítő tanárnak köszönetet mondok az aktív részvételért, a megjegyzésekért, a döntőbe jutott csapatoknak pedig szívből gratulálok és a döntőben sok sikert kívánok!

Angyal László, a Katedra Történelemverseny koordinátora

A levelezős forduló végeredménye


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .