Véget ért a Vámbéry Ármin Földrajzverseny levelezős része

Tisztelt Kollégák, Kedves Versenyzők!

A Vámbéry Ármin Földrajzverseny első, levelezős része véget ért a negyedik forduló megoldásainak beküldésével. Az idei versenyidőszak kisebb változásokat tartalmazott. Csökkentett számú fordulóval, viszont növelt számú kérdéssorral találkozhattak a versenyzők. Hosszú idő után a versenybe nevezett csapatok száma meghaladta a húszat, ami azt bizonyítja, hogy igény van az ilyenfajta tanulmányi versenyekre, hogy tudásszomj, a felfedezés izgalma vezérli a mai fiatalokat, csakúgy, mint magát Vámbéry Ármint is vezérelte.

Földrajzverseny lévén – Vámbéry Ármin élete és munkássága mellett – nagyon fontosnak tartom, hogy a feladatok térképeket tartalmazzanak, akár feladatként, akár megoldásként. A versenyző diákok és felkészítőik az előző évek tapasztalataiból tanulva kimagasló színvonalú térképeket juttattak el hozzám. Ez évben fordulónként egy kérdést a Délvidék területének szenteltünk, legyen szó térképről, kultúráról, történelemről vagy a természeti értékekről. Vámbéry Ármin életrajzával és a Kelettel kapcsolatos kérdések sok olvasást, esetenként kutatást is igényeltek mind a versenyzők, mind pedig a felkészítők részéről. Vámbéry Ármin Keleti életképek című írása élethűen mutatja be a korabeli keleti világ kultúráját, szokásait, annak mesés kincseit, de a veszélyeit is éppoly élethűen ábrázolja. Fontosnak éreztem összehasonlítani a Vámbéry korabeli keletet a maival, hogy a diákok jobban megértsék a kultúrájukat, életmódjukat, így a modern keleti világgal kapcsolatos kérdések is bekerültek a versenybe. Törökország két világ – a nyugati és a keleti kultúra – határán helyezkedik el. Ez biztosítja – és biztosította a múltban is – számára a modern, újszerű, haladó szellemiséget, valamint a régi szokásokhoz, kultúrához való ragaszkodást. Ez a kettősség talán még vonzóbbá varázsolja az országot mind a keleti, mind pedig a nyugati látogatók számára. Természeti és kulturális kincsekben is bővelkedik, ami kiváló turisztikai lehetőségeket biztosít. Remélem, a feladatok során érdekes barangolásokban volt részük a versenyzőknek még akkor is, ha azt csak virtuálisan élhették át. A feladatok értékelésénél szokásomhoz híven plusz ponttal értékeltem az alaposságot, a frappáns fogalmazást vagy az ötletes meglátásokat. A térképek elbírálásánál két alapvető szempontot vettem figyelembe az idei évben is. Az első tulajdonképpen az, amire a kérdésben rákérdeztem, tehát, hogy tartalmilag megfelelt-e a csapat válasza. A másik szempont sokkal szubjektívebb volt, hiszen a térképészeti elemek mellett a pontos kivitelezés, a színezés, a minőség is döntő fontosságú volt. A Vámbéry Ármin Földrajzverseny nem egy klasszikus földrajzverseny. Névadójához híven sok újdonságot fedez fel a versenyző, rengeteg ismerettel gyarapodik tudása, számtalan témakörben végez kutatásokat. A döntőbe csak a legalaposabbak, a legrátermettebb versenyzőkből összeállított csapatok jutnak be.

A levelező fordulók megoldásával azonban korántsem ért véget a feladatok sora, hiszen a döntőre való felkészülés még csak most következik. A döntő feladatai tartalmazni fogják Vámbéry Ármin részletes életrajzát, az utazásait és munkásságát. A feladatok között helyet kap Délvidék és a Kelet térképe is.

A döntőhöz minden továbbjutó csapatnak sikeres és élményteli felkészülést kívánok a magam és az egész szerkesztőség nevében. A többi csapatnak köszönöm a szorgalmat, az odaadó munkát és felkészülést, sok sikert kívánok mind a diákoknak, mind pedig a felkészítő tanároknak a további munkához és tanulmányokhoz, valamint a következő tanévben nagy szeretettel várom a versenybe való jelentkezésüket a személyes találkozás reményében.

Mgr. Tóth Tibor


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .