Selyések az Esterházyak nyomában

Óriási sikernek számít, hogy a harmadik éve folyó Estöri Kreatív Történelmi Verseny kismartoni döntőjébe a komáromi Selye János Gimnázium diákjai is bejutottak. Fél éve kezdődött a történet, amikor Zalka Virág, Szoboszlai Bálint és Kovács Kata Luca belevágtak a közös munkába. Beszámolót, esszét, tesztet és kisfilmet is készítettek, volt, hogy az egész elsős évfolyamot megmozgatták és statisztának alkalmazták. A többlépcsős kreatív verseny legkomolyabb próbatétele február végén várt a selyésekre, akik a Magyar Tudományos Akadémia könyvtárában mutatták be munkájukat.

Két napon át léptek fel a csapatok. Virágék Esterházy János gróf életéről tartottak beszámolót. Kisfilmjük témájául a második világháborús szlovák parlamenti szavazást választották, ahol az egyetlen magyar képviselőként részt vevő arisztokrata politikus nem szavazta meg a zsidótörvényeket. A kisfilm csattanója az a tény, hogy Esterházyt azzal a váddal ítélték el, amelytől nyíltan elhatárolódott.

Beszámolójukban a kisfilm témáját folytatták, amelyben Esterházy János meghurcolását, elítélését, halálának és temetésének körülményeit mutatták be a zsűrinek és a többi csapatnak. Külön kiemelték, hogy Esterházy János rehabilitációja még nem történt meg, annak ellenére, hogy egyes államok vezetői posztumusz díjjal tüntették ki a magyar grófot. Sajnos, szlovák politikai vezetők részéről ez a gesztus még nem történt meg.

Virág, Luca és Bálint az április végi döntőig sem ülhet a babérjain. A hátralévő időben házi feladatokkal készülnek a kismartoni bemutatkozásra. Az „Identificatio” keretén belül rövid werkfilmen keresztül kell bemutatkozniuk és felvázolniuk, hogyan készültek a döntőre, hogyan ismerkedtek meg az Esterházyak 20. századi történelmével. Külön komplex feladattal lépnek fel a kismartoni Haydn-teremben, amelynek díszletét, koreográfiáját és központi emléktárgyát is maguk alkotják meg. A feladat azért is különleges, mert a mai fiataloknak egyre nehezebb megérteni a múlt század változó korszakainak eltérő követelményeit az állampolgárokkal szemben, ami magával vonta az arisztokraták megítélésének változását is. Virág, Luca és Bálint feladata lesz, hogy a kor arisztokratáinak viselkedését felülvizsgálják és bemutassák. Ehhez kívánunk nekik és felkészítő tanáruknak, Vajányi Orsolyának kitartást, élményeket és sok sikert!

Elek József


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .