Az Integrál(ha)tunk?! De hogyan is? szakmai fórum összefoglalója

Március 22-én, pénteken délután az iskolai integráció témakörét boncolgattuk a dunaszerdahelyi Vovolandban. Bár a négy meghívott előadó különböző módon közelítette meg a témát, a konklúziójuk megegyezett. Az integráció, a befogadás, a tolerancia, a különbözőség, az elfogadás, az együttnevelés fogalmak alkották a kulcsszavakat. Mivel a téma borzasztóan tág, — a közel három órásra sikeredett szakmai találkozón — csupán egy kis részét sikerült megvilágítani.

Bott Domonkos Lívia, közgazdász szakember, az integráció, szegregáció társadalmi vetületéről beszélt, melynek a munkavállalásra gyakorolt hatásairól kutatatásokat is végzett. Bemutatta a Minority Kids projektjét, amely a kisebbségben élő gyermekek érdekképviseletét szolgálja.

Hodek Mária pedagógus, egyetemi tanár, egy igazán tartalmas és érdekes beszámolót tartott a tengerentúli élményeiről, ahol, mint kihangsúlyozta, a diverzitás a természetes. Kitért az indiánok “erőszakos” iskolai integrálására, amely egy negatív pedagógiai modell. Az integráció, mint kifejtette, magától érhető, mindennapi dolog Amerikában. Beszélt a tapasztalatairól, tanárairól, megéléseiről, 25 külföldön eltöltött év után is tökéletes magyarsággal.

Horváth Anita, pedagógus, intézményvezető, az inkluzív iskola feladatairól és kihívásairól beszélt. A szemléletváltás szükségességére hívta fel a figyelmet, amely nemcsak a pedagógiában, de társadalmi szinten is megkerülhetetlen. Mint megjegyezte, egy inkluzív intézményben mindenkinek, a tanároknak, de még a nem pedagógiai munkát végző alkalmazottaknak is, inkluzívnak kell lenniük. Másképp nem működik a dolog.

Hrbácsek-Noszek Magdaléna, egyetemi tanár előadása során a tanulói teljesítményméréseken belül, az integrált tanulók méréseibe kaphattunk betekintést. Elgondolkodtatónak tartja, hogy az elmúlt években, a statisztikai adatok alapján, a teszteléseknél egyre nagyobb számban alkalmaznak speciális teszteket, amelyek alapján egyértelműsíthető, hogy az integrált tanulók száma évről évre folyamatosan nő.

Az előadásokat kérdések és hozzászólások követték, amelyekből szintén sokat tanulhattunk. A fórumon részt vett Prékop Mária is, aki saját tapasztalatait osztotta meg az integrációval kapcsolatban. Tartalmas és hasznos péntek délutánon vagyunk túl, amit az is bizonyít, hogy az eseményt követően többen jelezték, mit és hogyan lehetne legközelebb kivesézni.

Ezúton is szeretném megköszönni az előadók készséges és önzetlen munkáját, valamint a Vovolandnak a helyszín biztosítását.

Tóth Erika

Fotók: Július Vontszemű


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .