SJG: 1. hely az országos németolimpián

2019. március 18-án zajlott a németolimpia országos fordulója Pozsonyban, amelyen az egyes kerületeket hét kategóriában egy-egy diák képviselte. Az 1B kategóriában Kovarčík Beáta (IV.N), iskolánk, a komáromi Selye János Gimnázium tanulója képviselhette a nyitrai kerületet, miután februárban megnyerte a kerületi fordulót. Bea az írásbeli és szóbeli részből álló versenyen a lehetséges 100 pontból 98-at szerzett, s ezzel nemcsak saját kategóriájának, hanem az egész versenynek (55 versenyző) a legsikeresebb résztvevője lett. Az országos első helyet jelentő aranyérmet a Német Szövetségi Köztársaság pozsonyi nagykövetétől vette át, aki beszédében hangsúlyozta az idegen nyelveken való kommunikáció fontosságát egy erősebb Európa érdekében. A díjkiosztón tiszteletét tette még az osztrák nagykövetasszony, az oktatásügyi minisztérium egy képviselője, a Goethe Intézet vezetője és Henßen úr, a DSD program szlovákiai koordinátora. Ő adta át „aranyérmesünknek” az egy hónapos berlini ösztöndíjat, ami külön elismerésnek számít.

Kovarčík Bea testvérének, Sárának (VII.N) nyomdokába lépett, hiszen mindkettejüknek számos oklevele van a különböző nyelvi versenyeken való sikeres szereplésekről. (Sára többek között két évvel ezelőtt az országos verseny 2. helyezettje volt.) Bea kitűnő tanuló, kedvenc tantárgyai még az angol és a szlovák, amelyet „apanyelvi” szinten beszél. A tanulás mellett azonban jut ideje a sportolásra is: szabadidejében röplabdázik és lovagol. Éppen erről a hobbiról fog szólni dolgozata is, amelyet a jövő héten véd meg a DSD I. nyelvvizsga szóbeli részében. Az írásbeli a múlt héten volt.

Kovarčík Bea nagyon tehetséges diáklány, akinek kedvessége, szerénysége és szorgalma példaképül állítható diáktársai elé. Tájékozottsága, tudása sokkal nagyobb, mint a legtöbb kortársáé. Jártas a német kultúrában is, véleményt tud alkotni, érvelni, és mindezt akár német nyelven is. Bea német nyelvtudását már kiskorában, tévéműsorok és gyermekmesék révén alapozta meg. Az osztályában zajló heti két németórába azonban a nagy szintkülönbség ellenére is mindig aktívan bekapcsolódik. Ő természetesen jóval nehezebb feladatokat kap, mint társai. Így szókincsfejlesztő és nyelvtani feladatok, szövegértési és hallásgyakorlatok várják őt az órákon, de örömmel vesz részt a közös projektmunkákban, kreatív feladatokban is. Nem sajnálja a szabadidőt a gyakori délutáni és hétvégi felkészülésekre sem.

Az országos németolimpia nagy kihívás volt, s az elért eredményre nagyon büszkék vagyunk. Beátának szeretettel gratulálunk az 1. helyhez!

Szénássy Edit

felkészítő tanár


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .