Szárnyalnak a selyések a spanyol olimpiákon

Szlovákiai szinten is ritkaság számba menő sikert tudhat magáénak a Selye János Gimnázium azzal, hogy Szakáll Lili III.A-s tanuló tavalyi első helyezését idén osztálytársa, Kozmér Barbara ismételte meg. Az országos olimpiai győzelem duplázásával egyre nagyobb hírnevet szerez magának az iskola a „spanyol berkekben”.

Az országos fordulót 2019. március 19-én és 20-án Pozsonyban rendezte meg a IUVENTA nevű szervezet, amely a tehetséges fiatalok jövőjét egyengeti versenyek és rendezvények által. Az első napot mindig a döntősök ráhangolódására szánják, amely most egy spanyol nyelvű városnézés keretein belül zajlott. Másnap pedig már minden a versenyről szólt. Szlovákia kerületeinek legjobbjai mérték össze tudásukat és kreativitásukat saját kategóriájukban hallgatás és olvasás alapján történő megértésben, szókincset és nyelvtant próbáló feladatokban, frappáns történet írásában, képleírásban és egy rögtönzött párbeszéd kivitelezésében. A feladatok nagyon sokrétűek minden évben, tehát a győzelem csak a legrátermettebbnek sikerülhet, aki idén is a Selye János Gimnázium diákja, az alsószeli Kozmér Barbara lett.

A spanyol nyelv oktatása az utóbbi években egyre nagyobb teret hódít a gimnáziumban. Idén már mintegy az elsősök fele választotta ezt a nyelvet második idegennyelvként. Ez több dolognak is betudható. A nyelv maga, ha világ szinten nézzük, az angol után talán a legfontosabb. Dallamossága és a latinok temperamentuma sokak számára nagyon vonzó. A fiatalok körében egyre népszerűbbek a spanyol nyelvű filmek és rengeteg spanyol zenét játszanak a rádiók is. Az iskolában tevékenykedő két tanárnő, Hevesi Petruf Alena és Musitz Marietta is miden erejükkel azon vannak, hogy a spanyolt kiemeljék az iskolai tantárgy mivoltából, és élvezhető, használható nyelvtudást adjanak át diákjaiknak a tipikus iskolai „fájdalom” nélkül. Teszik ezt tehát beszélgetősebb, játékosabb formában. Felhasználják az internet adta lehetőségeket. Sorozatokat néznek, modern zenét hallgatnak, szókártyákat használnak, videókat forgatnak, de még youtube-ereket is követnek egy-egy órán. Ez nem azt jelenti, hogy a hagyományos nyelvtani, földrajzi, szövegértős részek kimaradnának, inkább egy hasznos egyveleget próbálnak alkotni új és már bevált módszerek segítségével. Igyekeznek lépést tartani a diákok világával is. Az egyik legnagyobb motiváció a tinik számára pedig az, hogy évente tíznapos tanulmányi kirándulásra viszik az érdeklődőket Costa Brava partjaira, ahol a kultúra megtapasztalása mellett nyelvtanfolyamon is részt vesznek.

Talán ezen módszerek is hozzásegítettek ahhoz, hogy a már említett két győztes lány ennyire megkedvelje ezt a nyelvet. Mindketten harmadik éve tanulják a spanyolt Musitz Marietta óráin. Tavaly ez és a délutáni kemény készülés Szakáll Lilit az országos döntő első helyéig repítette. Volt is nagy meglepődés, hisz ez az iskola történetében először történt meg, illetve Lilinek és felkészítőjének, Musitz Mariettának is ez volt az első ilyen versenye. Az élet viszont idén egy még ennél is nagyobb meglepetést produkált, amikor Lilit megelőzve Kozmér Barbara jutott tovább a kerületiről, s az országos fordulóban osztálytársa jó példáját követve, nem adta ki a Selye János Gimnázium kezéből a győzelmet jelentő medált. Az idei bajnok felkészítését tanárnője mellett még Hevesi Petruf Alena délutáni szakkörein nagyban segítette.

Kemény két év van Barbi, Lili és a spanyoltanáraik mögött, de a sok munka gyümölcse beérett, s az iskola jelenlegi egyik legsikeresebb tantárgyává tették a spanyolt, és latin nyelvterületen az ország egyik legeredményesebb iskolájává a Selyét.

Musitz Marietta


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .