A költészet napja a Selye János Gimnáziumban

A dolgok változnak. A vers örök.” (József Attila)

114 évvel ezelőtt, 1905. április 11-én született József Attila. Születésnapja 1964 óta a költészet napja nemcsak Magyarországon, hanem más országok magyarlakta vidékein is. Iskolánk a magyar lírát ünnepli szintén a 20. század egyik legnagyobb magyar lírikusának születésnapján.

Április 11-én már a reggeli óráktól ünnepeltünk. 8:50-től 9:35-ig Soóky Gál László tartott rendhagyó irodalom órát a 3. A osztály tanulóinak. Soóky Gál László gimnáziumunkban érettségizett, költő, író, drámaíró. Tíz órakor szintén gimnáziumunk volt diákja, Korpás Éva népdalénekes lépett fel iskolánk lépcsőházában, két népdal eléneklése után az egész gimnázium közösen elénekelte a Himnuszt. Idén egy új rendezvénybe kapcsolódtunk be. A „Versfolyam 2019” Kányádi Sándor „Egyetlen batyunk, botunk, fegyverünk az anyanyelv” gondolata mentén szerveződik. A résztvevő iskolák tanulói iskolánként egymás után élő adásban mondanak verset. A versek szabadon válaszhatók (lehetőség szerint magyar szerzőtől), azonban azokat magyar nyelven kell előadni. Gimnáziumunk diákjai a tanáriban szintén „élőben” kapcsolódtak be Danczi Annamária magyartanár szervezésében. Bangha Roland, Horváth Melánia, Bödők Levente, Bukovszky Orsolya és Szalay Mátyás Kányádi Sándor, Nagy László, Lackfi János, Vida Kamilla és Erdős Virág verseit szavalták. A második évfolyam a negyedik órában szintén egy rendhagyó irodalmi előadáson vett részt. Klemen Terézia szervezésében Baranyi Ferenc, Kossuth- és József Attila-díjas magyar költő, író, műfordító látogatott el iskolánkba. 1962 óta közel 30 kötete látott napvilágot, valamint rendszeresen jelennek meg versei és írásai folyóiratokban. Operalibrettókat írt és fordított, televíziós dokumentumjátékai nagy zeneszerzők (Csajkovszkij, Donizetti, Rossini, Verdi, Wagner) életét és munkásságát ismertették. Dalszövegei különféle hanghordozókon is kiadásra kerülnek. Irodalmi és zenei ismeretterjesztő műsorai a rádióban és a televízióban igen népszerűek.

Ez a nap úgy gondolom segíti, terelgeti diákságunkat abban, hogy még inkább eljusson József Attila üzenete a sok-sok vers a költészet hídján keresztül a befogadó lélekig.

Králik Zsuzsanna


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .