Selyések Kismartonban: „Helyreállt a remény”

Április 27-én Kismartonban, az Esterházy család egyik legszebb kastélyában tizennégy csapat újra felidézte a múlt századot. Feltámadtak a kor nem is annyira központi szereplői, mégis olyan fontos eseményekben játszottak szerepet, mint a második világháború és az 1956-os forradalom. Mindszenty József, gróf Edelsheim Ilona, gróf Almásy László, de még Szent-Györgyi Albert is megjelent a színen.

Nagy örömünkre a Selye János Gimnázium csapata is meghívást kapott a színvonalas döntőre, amelyet a világhálón is egyenes adásban közvetítettek a szervezők. Az estöri kreatív történelmi vetélkedő harmadik évadát az Esterházy Magánalapítvány olyan céllal szervezte meg, hogy az adott kort – idén a 20. század sorsfordító évtizedeit – a diákok saját ötleteikkel fedezzék fel, és élménydús jelenetekkel tegyék felejthetetlenné a közönség számára. Mert a kismartoni kastély Haydn-termében szurkolók szeme láttára zajlott a finálé.

Zalka Virág, Kovács Kata Luca és Szoboszlai Bálint fél éven keresztül készült fordulóról fordulóra, esszét, videót és kiselőadást készítettek, szerepeltek a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtárában megrendezett középdöntőben. Lassan szűkült a csapatok köre, a 150 csapatból először 40, majd 14 maradt a végső megmérettetésre. Ezalatt a csapat a nagyon hivatalos revkomarom_selye_9_10vegyes nevet kreatívabbra cserélte. Mivel a középdöntőben és a döntőben is olyan személyekkel foglalkoztak, akiknek megítélése éppen változóban van, a Spem reduxit nevet választotta. Jelentése: helyreállt a remény. Meggyőződésük, hogy gróf Esterházy János felvidéki magyar politikus és Carl Lutz svájci diplomata a jövőben megkaphatja azt az általános elismerést, amelyért régóta küzd a magyar közösség határon innen és túl.

A döntőben a budai svájci nagykövetség óvóhelyébe tekinthettünk be, ahol Carl Lutz és felesége a romos Budapestről próbálta kimenekíteni a zsidókat és az őket segítő svéd diplomatákat. Majd a vitában éppen Carl Lutz bátorsága mellett kardoskodtak, hogy valóban megérdemli a Yad Vashem elismerését, a Világ Igaza kitüntetést. Ezen kívül történelmi villámkérdésekben, okostelefonos tesztkérdésekben, filmek felismerésében vetélkedtek a többiekkel, zárásképpen pedig kapcsolatot kerestek a verseny történelmi szereplői között. Így keresték Virágék a közös szálakat Mindszenty József és Carl Lutz között, és ebben – teljesen véletlenül – egy másik bencés gimnázium volt a partnerük, a győri Czuczor Gergely Gimnázium. A hétórás döntő úgy repült el, hogy szinte észre sem vettük. Nem éreztünk fáradságot, inkább felvillanyozott minket, milyen lehetőségek rejlenek ebben a versenyben. Ahogy Bálint is nyilatkozott: jövőre újra döntőzünk és egy még jobb jelenetet csinálunk! Bár nem kerültünk dobogóra, a Spem reduxit csapat különdíjban részesült: a Magyar Nemzeti Múzeum vendége lesz egy különleges tárlatvezetésen. A féléves közös munkában jelentős szerepet játszott Vajányi Orsolya tanárnő, akivel közösen irányítottuk a trió felkészülését fordulóról fordulóra. Reméljük, a lelkesedés jövőre is kitart, hiszen az élmény tényleg megfizethetetlen.

Elek József


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .