Matematikaverseny Erdélyben

Iskolánk, a Selye János Gimnázium hét diákja a Felvidéki Magyar Matematikaversenyen való sikeres szereplésének köszönhetően kiérdemelte, hogy részt vehessen a XXVIII. Nemzetközi Magyar Matematikaversenyen, amely Marosvásárhelyen került megrendezésre 2019. április 24-28. között. A csapat tagjai: Téglás Panna (I.A), Simonics Bence (V.N), Borvák Annamária (VI.N), Pinke Andrea (VII.N), Jánosdeák Márk (VII.N), Bukor Benedek (VIII.N) és Markó Anna Erzsébet (IV.A) voltak Bukorné Both Emőke tanárnő kíséretével.

Az út hosszúsága miatt a versenyre szerda hajnalban kellett indulnunk, ám szerencsére a buszon, amelyen Felvidék versenyzői és kísérő tanáraik utaztak, sikerült pihennünk is. Szállásunkra, a Sapientia Tudományegyetem bentlakására, a késő délutáni órákban érkeztünk meg. Ezután megtörtént a regisztráció, majd nem sokkal később az egyetem étkezdéjében vacsoráztunk. A következő nap délelőtt a Bolyai Farkas Elméleti Líceum diákjai körbevezettek bennünket az iskolájukban, illetve megmutatták Marosvásárhely nevezetességeit. Sokat hallottunk a város két híres szülöttjéről, Bolyai Farkasról és Bolyai Jánosról. Ebéd után került sor a megnyitóra, amely a szecessziós stílusban épült Kultúrpalotában zajlott. Aznap este még részt vehettünk egy választható kulturális előadáson is; mi a Kicsi Švejk háborúja című néptáncszínházi produkciót néztük meg. Másnap 10 órától kezdődött az izgalommal várt verseny a már megismert líceumban. A nehéz és igényes hat feladat megoldására négy órát kaptunk. Délután az egyetem diákjai rövid közös programot szerveztek nekünk, majd informatikai és fizikai előadásokat hallgathattunk meg. Vacsora után következett a feladatok közös megoldása, majd az elért pontszámok ismertetése után lehetőség kínálkozott reklamációra (óvásra) is, amely egészen a hajnali órákig elhúzódott. A következő nap választható kiránduláson vettünk részt. Az egész felvidéki küldöttség a Petőfi nyomában nevezetű kirándulásra jelentkezett; együtt jártuk be Segesvárt, Székelyudvarhelyt és Korondot is. Az utolsó nap következett a díjkiosztó ünnepség, amelyet az egyetemen tartottak. Iskolánkból dicséretben részesültek Pinke Andrea és Jánosdeák Márk tanulók. Ennek végeztével már csak a hazautazás volt előttünk. Még aznap késő este érkeztünk haza Komáromba fáradtan, ám sok új, örömteli élménnyel gazdagodva.

Köszönöm a csapat nevében is a szervezők áldozatos munkáját!

Téglás Panna (I.A)


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .