Nemcsak a magyar, de a szlovák szavalóversenyen is az élvonalban vagyunk

A komáromi Selye János Gimnázium diákjai az utóbbi hetekben több tanulmányi versenyen is kimagasló eredményt értek el.

Mint már arról beszámoltunk, a Hviezdoslavov Kubín szlovák nyelvű szavalóverseny járási fordulóján, melyen a Komáromi járás szinte minden szlovák nyelvű alapiskolája képviseltette magát,  idén két diákunk, vers kategóriában a kvintós Bangha Roland és prózában pedig a 3.C osztályos Králik Máté, a szlovák tanítási nyelvű középiskolák diákjait megelőzve az 1. helyet szerezték meg. Tavaly Roli egészen az országos döntőig jutott, ami nagyon ritkán fordul elő magyar tannyelvű iskolában. A szavalóverseny járási fordulójáról csak az első helyezettek jutnak a lévai kerületi döntőbe. Lévára tehát csak a legjobbak jöhettek a Komáromi, a Lévai, a Tapolcsányi, az Érsekújvári és a Vágsellyei járásból. Maga a verseny méltó  helyszíne a lévai múzeum koncertterme volt.

A neves szakemberekből álló zsűri tagjai a pozsonyi Színművészeti Egyetem tanárai, drámapedagógusok, művészek, rendezők voltak. Be kell valljam, szorongva ültem ott diákjainkkal, vajon egyenrangúak lesznek-e versenytársaikkal, akik egytől egyig a szlovák nyelvű középiskola, sőt konzervatórium tanulói. Roli és Máté sikeresen szerepeltek, nagyszerűen képviselték gimnáziumunkat ezen a megmérettetésen. Míg Roland idén bronzsávos minősítést kapott, Máté a képzeletbeli dobogó 3. helyére léphetett fel. Ami igazán büszkeséggel tölt el, hogy tehetséges diákjainkat nagyon megdicsérték, komolyan értékelték, hogy magyar anyanyelvű, magyar tannyelvű iskolából ilyen eredményt értek el.

Nagyszerű érzés, hogy a „Kubín”  a „Dobré slovo” mellett mondhatni állandó program lett diákjaink számára, ahonnan most már komoly helyezésekkel térnek vissza.

Králik Zsuzsanna, felkészítő tanár


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .