Mesekönyv-bemutató és az ESTÖRI Junior Alkotói Verseny eredményhirdetése

Egy különleges eseményre invitáljuk Önöket június 5-én, 11 órára Fraknó várába: egy mesekönyv-bemutatóra és az ESTÖRI Junior Alkotói Verseny eredményhirdetésére.

A közelgő, 90. Ünnepi Könyvhétre jelenik meg a Móra Kiadó szerkesztésében a Borostyán, az időkapus című családi mesekönyv, amelynek szerzője Molnár Krisztina Rita, illusztrátora Szalma Edit.

A könyv a családoknak szól, gyereknek, felnőttnek egyaránt, az együtt olvasás és felfedezés örömét magában rejtve. A könyv főszereplője, a nyolcéves Dóri, akit a Fraknó várát 300 éve őrző, és csak a kiválasztottakkal beszélgető krokodil – Borostyán – avat be a vár egykori urának, Esterházy Pálnak és rajta keresztül a nagymúltú családnak a történetébe, kalandjaiba és szokásaiba. Papp Máté egy 2014-es leírása Molnár jelenlegi könyvére is teljesen igaz, miszerint az olvasó észre sem veszi, hogy a glosszák milyen műveltségi adalékkal szolgálnak anélkül, hogy szájbarágósak lennének.

 „… mi is megtudhatunk egyet és mást a múlt titkaiból. Például azt, miért voltak olyan szép kékek a török tábor sátrai, mi dolga Mihály arkangyalnak Fraknóban, és hány tesója van egy frissen kikelt krokodilnak. Sőt, az is kiderül, mi az a márc vagy a szövétnek, és hogy ez az egész, amit kultúrtörténetnek nevezünk, milyen lebilincselően izgalmas dolog!”- írja a könyv fülszövegében Tóth Krisztina, aki a könyvebemutatón beszélget a Szépíró-díjas szerző Molnár Krisztina Ritával valamint a könyv illusztrátorával, a 2011-es Év Illusztrátora díjazottjával, Szalma Edittel.

De mi is az összefüggés a mesekönyv és az ESTÖI-JUNIOR, a 8-12 éves korosztály számára másodszorra meghirdetett alkotói verseny között? A válasz egyszerű: a verseny témája idén a meseillusztráció volt, a gyerekek konkrétan pedig a Borostyán, az időkapus című családi mesekönyv három kiválasztott fejezetét, a Borostyán, a Vánkosfánk és a Sátor és pajzs című történeteket illusztrálhatták.

Összesen 250 pályázat érkezett be, magyarországi, erdélyi és felvidéki iskolákból. Az alkotásokat Esterházy Marcell médiaművészből, Krobák Edit, rajz és vizuál kultúra pedagógusból valamint Lonovics Zoltán, a Móra Kiadó művészeti vezetőjéből álló zsűri értékelte. Az alkotásokat kiállítják Fraknó várában és a győzteseket értékes digitális valamint művészeti ajándékokkal jutalmazzák.

A könyvet kiadó és az ESTÖRI JUNIOR versenyt szervező Magyarországi Esterházy Alapítvány célja, hogy a gyerekek a történeteken keresztül bepillantást nyerjenek az Esterházy család életébe, évszázados történetébe. Korosztályuknak megfelelően új ismereteket szerezhessenek a XVII. században élt emberek életmódjáról, az ünnepekről, művészetről, viseletről. A szervezők a történetek élményszerű, kreatív vizuális megjelenítésére szeretnék inspirálni a diákokat.

Schneider Erika


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .