Őrvidéken jártunk – Wir waren im Burgenland

A Selye János Gimnázium németül tanuló diákjainak az idei iskolaévben is lehetősége nyílt eltölteni egy napot az ausztriai Burgenland tartományban a „Német nap“ elnevezésű program keretein belül. A tanulmányi kirándulásra 2019. május 23-án került sor. A 80 diák reggel két autóbusszal indult útnak. A csapat két részre osztódott, a programokon felváltva vettünk részt. Az első megálló Mönchhof volt, ahol megtekintettük a falumúzeumot, és így visszacsöppentünk a múltba és átélhettük az osztrák falusi emberek sok évtizeddel ezelőtti mindennapjait. Láttunk korabeli cipészműhelyt, pékséget, fodrászatot, hentesboltot, vendéglőt, iskolát, postahivatalt, sőt benézhettünk néhány autentikusan berendezett családi házba is. Megismerkedtünk a kukorica szárító, tejcsarnok, csendőrség, szérű, cséplőgép fogalmával is. Érdekes volt megtapasztalni az azóta beállt változásokat a világban, amelyek kihatnak a mi életünkre is. A csoport egyik felét német, míg a másik felét magyar nyelvű idegenvezető kalauzolta végig ebben a száz évvel ezelőtt még Magyarországhoz tartozott falucskában.

A program második helyszíne, Eisenstadt, azaz Kismarton volt. Itt elénk tárult egy gyönyörű, klasszicista épület, az Esterházy-kastély. Mikor beléptünk, elállt a lélegzetünk a csodás bálteremtől, amit ma a nagy zeneszerző tiszteletére Haydn-teremnek neveznek. Sok érdekességet megtudtunk a történelmi családról és az ott zenekari vezetőként és zeneszerzőként tevékenykedő Joseph Haydn-ról is. Bejártuk a kastély sok termét, a pompás hálószobáktól a tetőtéri eldugott szobácskákon át egészen a barokk kápolnáig. Megtudtuk, hogy az Esterházyak számára mindig fontos volt magyarságuk és azt ápolták is. Az idegenvezetés itt is két nyelven folyt, németül és magyarul.

Ezután következett az ebédszünet, amikor mindenki kamatoztathatta a nyelvtudását az osztrák éttermekben. Utunk ezután a rendezett, gyönyörűen karbantartott Schlosspark-ba vezetett, ahol mindenki kicsit megpihenhetett, élvezhette a természet közelségét vagy épp fotózkodhatott. Végül egy különleges építésű és kinézetű templomba, a Bergkirche-be néztünk be, ahol a Haydn mauzóleum is található.

Útközben persze rengeteg ötletet merítettünk: szívesen megnéznénk egyszer a Fertő-tó közelében lévő legnagyobb osztrák szabadidő-parkot, esetleg egy kerékpártúrán felfedeznénk a tó természeti szépségeit. Talán jövőre?

Köszönjük a tanárnőknek a szervezést, nagyon jól éreztük magunkat!

Juhász Eszter, III.D


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .